OBIŠAO BLOK

Ministar Hadžiahmetović: Utopljavanje Studentskog doma Bjelave za energetsku efikasnost

Već u narednih mjesec-dva očekujem da će radovi na prvim objektima biti i okončani, rekao je on

Enver Hadžiahmetović obišao radnike. VLADA KANTONA SARAJEVO

A. O.

26.4.2022

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović obišao je danas Blok I Studentskog doma Bjelave, gdje su u toku radovi na utopljavanju u sklopu projekta "Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo".

Zajedno sa Hadžiahmetovićem objekat su obišli prestavnici izvođača radova te nadzornog organa, kao i direktor JU “Studentski centar” Sarajevo Amar Dovadžija.


Ugovor koji je potpisan krajem decembra 2021. godine obuhvata izvođenje radova povećanja energijske efikasnosti na prvih 15 javnih objekata u KS. Rok za izvođenje radova je 13 mjeseci.

Hadžiahmetović je rekao kako se implementacija projekta odvija kako je planirano, te kako je u toku proces nabavke i odabira izvođača radova i za narednih 15 javnih objekata.


Visok kvalitet

 - Nakon prošle godine, kada smo intenzivirali i završili sve pripremne radnje, ovu godinu smo započeli sa skelama na objektima i izvođenjem radova, koji će doprinijeti povećanju energijske efikasnosti objekata, a samim tim direktno utjecati na poboljšanje kvaliteta zraka u KS. Od izvođača ćemo zahtijevati visok kvalitet izvedenih radova i pridržavanje ugovorene dinamike radova. Već u narednih mjesec-dva očekujem da će radovi na prvim objektima biti i okončani - izjavio je Hadžiahmetović.

Projekt “Energijska efikasnost u javnim objektima KS” obuhvata 40 javnih objekata u Kantonu Sarajevo, kao što su vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti, studentski domovi, te zdravstvene ustanove na kojima će biti izvedene mjere energijske efikasnosti kao što su termoizolacija fasada, zamjena dotrajalih prozora i vrata, ugradnja energijski efikasne rasvjete i poboljšanje sistema grijanja.


Veliki značaj

Radi se o projektu koji ima višemilionsku finansijsku vrijednost, no njegov značaj je i veći imajući u vidu da se dugoročno rješavaju problemi neefikasnosti i nekvalitetne infrastrukture javnih zgrada. Finansiranje projekta je obezbijeđeno iz kreditnih sredstava Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od osam miliona eura, dok je Evropska unija osigurala nepovratna sredstva u iznosu od dva miliona eura.

Očekivani benefiti su smanjenje potrošnje energije, te smanjenje emisije CO2. Pored uštede energije, mjere energijske efikasnosti će poboljšati uslove rada i boravka uposlenika i korisnika javnih zgrada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.