ISTRAŽIVANJE

Zašto imunitet "poludi" od korone

Uporna upala pluća može dovesti do posljedica opasnih po život i u principu objašnjava zašto se u tijelu usljed Covid infekcije događa citokinska oluja koja razara cio organizam

A. Ka. / Nova.rs

Ljekari analizirali tečnost iz pluća

Foto: Ilustracija


Ozbiljni respiratorni simptomi Covida 19 posljedica su aktivnosti određenih imunih ćelija, što može prouzrokovati dugotrajno zapaljenje pluća.

Aleksandar Mišarin sa Univerziteta Nortvestern u Ilinoisu i njegove kolege analizirali su tečnost iz pluća 88 osoba sa teškom upalom pluća izazvanom infekcijom koronavirusa. Većina ovih pojedinaca imala je u plućima visok broj određenih vrsta T-ćelija, koje pripadaju ćelijama imunog sistema i ključne su za odbranu od infekcija. Naučnici su takođe otkrili da skoro 70 posto alveolarnih makrofaga, imunih ćelija koje se nalaze u malim vazdušnim vrećicama pluća, sadrži virus SARS-CoV-2.

Uporna upala

Nalazi sugerišu da jednom kada virus dođe u pluća, može inficirati makrofage, koje reaguju stvaranjem zapaljenskih molekula koji privlače T-ćelije. T-ćelije zauzvrat proizvode protein koji stimuliše makrofage da stvaraju još više zapaljenskih molekula.

Ova uporna upala pluća može dovesti do posljedica opasnih po život i u principu objašnjava zašto se u tijelu usljed Covid infekcije događa citokinska oluja koja razara cio organizam. Studija je objavljena u časopisu Nature.

- U pitanju je pretjerana reakcija našeg imunog sistema na prisustvo antigena, u ovom slučaju koronavirusa. Citokini su mali proteinski molekuli koje možemo da posmatramo kao prenosioce informacija, „messengere“, između ćelija koje čine naš imuni sistem. Te ćelije su limfociti, monociti, eozinofili, makrofazi i brojne druge. Dolazi do hiperprodukcije ovih ćelija, koje luče sve više citokina i dolazi do hiperinflamatorne oluj - objasnio je za Nova.rs dr. Dejan Žujović.

Ta oluja, prema njegovim riječima, izaziva oštećenje alveola u plućima, „što direktno ugrožava njihovu osnovnu funkciju – transfer kiseonika iz udahnutog vazduha u krvotok pacijenta“.

Direktno oštećenje pluća

Pored direktnog oštećenja plućnog tkiva, ovo stanje je odgovorno i za „pojavu diseminovane koagulopatije, začepljenja krvnih sudova raznih organa krvnim ugrušcima – bubrega, slezine, jetre, mozga i svih drugih parenhimskih organa“.

- Ova ozbiljna situacija dovodi do pada krvnog pritiska i mogućeg razvoja hemodinamske nestabilnosti i pada pacijenta u šok - ističe dr Žujović.

Više o temi Koronavirus

DNEVNI PRESJEK
U BiH preminula 61 osoba, 280 novozaraženih
NA VRH

Podijeli članak na