SRAMOTNO

Turiste i goste dočekat će prljav grad, smeće na svakom ćošku

Osim komentara na društvenim mrežama, konkretnih reakcija nadležnih nema

Amanda Nalo

Građani pored smeća i kontejnera ostavljaju i građevinski otpad

Foto: Avaz


Danima novinarske stupce pune informacije da su ulice glavnog grada prljave, da preduzeće „Rad“ ne može stići svaki dan da prazni kontejnere u naseljima, da je otpad na sve strane... Konkretnih reakcija nema, osim onih na društvenim mrežama da treba nešto uraditi i da će biti bolje. Međutim, na terenu slika ista! Sarajevo prljavo na sve strane!

Lančani problem

Umjesto da se lančano svi zajedno pozabave time kako da riješe gorući problem, pred početak turističke sezone i doček velikog broja turista, nadležni počev od općina, Kantona, preduzeća...vrijeme troše i prebacuju krivicu jedni na druge i tražeći krivca u kojeg trebam uprijeti prstom. To neće popraviti stanje u gradu, naprotiv! Svi trebamo zasukati rukave počev od mjesnih zajednica, lokalnih općinskih preduzeća...da uradimo ono što je do nas. Jer koliko je do preduzeća „Rad“, toliko je i do nas koji ostavljamo smeće za sobom gdje god stignemo...

Dižu glas

Ugledni građani Sarajeva to više ne mogu gledati i tolerirati i odlučili su dići svoj glas i poručiti odgovornim da počnu raditi. Ističu da je pandemija sa sobom već dovoljno donijela problema te da je vrijeme za akciju. Neki od njih u šali za naš list kažu da i nama treba jedan poslanik poput Nebojše Vukanovića iz Narodne skupštine Republike Srpske koji bi iz ljetnih bašta otjerao neradnike te ukinuo bespotrebne sastanke.

 • Mustafić: Odsustvo ekološke svijesti

  Mustafić: Odsustvo ekološke svijesti

  Foto: Avaz


Dino Mustafić, reditelj

- Meni smeta odsustvo ekološke svijesti i nedostatak zelenih politika, betonizacija Sarajeva, prljave rijeke i planine na obodima grada. Tako će biti sve dok nas efemerne političke teme budu zanimale umjesto suštinskih problema našeg društva od socijalne sigurnosti, zdravstvenog sistema, propalog javnog sektora, odlaska mladih, nezaposlenosti, pa tako i zaštite okoliša. Kod nas svaka rasprava ima prizeman ton i dnevnopolitički kontekst.

 • Čengić: Nerealna obećanja

  Čengić: Nerealna obećanja

  Foto: Avaz


Irfan Čengić, poslanik SDP-a u Parlamentu FBiH

Grad jeste prljav, svako ko obeća da će ga očistiti mislim da nerealno obećava. Nije sve do komunalnih usluga, ima i do naše kulture i edukacije. Zagreb i Beograd su, također, prljavi, iako imaju organiziranu komunalnu privredu, Ljubljana nije prljava. Sve polazi od nas, pojedinaca, a, nažalost, u Sarajevu, kao i Beogradu i Zagrebu, trebat će još dugo vremena za edukaciju stanovništva. Dakle, čist grad je mnogo više od registracije vozila u KJKP RAD, moramo više raditi na jačanju kapaciteta komunalne privrede, upravljanja sistemima otpada i edukaciji mladih i stanovništva.

 • Marić: Nevješta pravdanja

  Marić: Nevješta pravdanja

  Foto: Avaz


Zvonko Marić, zastupnik SBB-a u Skupštini KS

- Nedopustivo! Nema opravdanja. Rješenje se moralo iznaći i svi pokušaji nevještih pravdanja i optuživanja drugih su degutantni i odraz su nemoći nadležnih da riješe ovaj gorući problem. U poplavi reagiranja, optužbi i kontraoptuživanja, čak se nazire i aluzija da su građani krivi, što je cinizam i beščašće onih koji su odgovorni za neiznalaženje načina da se čistoća grada održava na pristojnom nivou...

 • Čerkez: Pitanje zdravlja

  Čerkez: Pitanje zdravlja

  Foto: Avaz


Goran Čerkez, član Kriznog štaba FBiH

- Kao građaninu Sarajeva smeta mi što je grad isprljan i što ta komunalna infrastruktura izgleda prilično zapušteno. To gledam kao stanovnik ovog grada i to ne mogu podržati ne ulazeći u razloge zašto je to tako. Jednostavno, u pitanju je zdravlje, prevencija bolesti, jer naša djeca se tu igraju, šetaju stariji. I zato su takva mjesta potencijalni rizik. Iz tog razloga mislim da bi se trebala posvetiti pažnja tom segment. S druge strane, izgled grada za turiste, koji dolaze, veoma je značajan.

 • Bukva: Ozbiljan problem

  Bukva: Ozbiljan problem

  Foto: Avaz


Aida Bukva, glumica

- Izgleda da se afera oko smeća prenijela iz Mostara na Sarajevski kanton. Imali su problem Uborka, divljih deponija, smeća...Otpad zagađuje sredinu, narušava zdravlje...Slike iz glavnog grada BiH su svakako užasne. Mislim da sva problem polazi od Uprava i da je Uprava ta koja je u izvjesnoj metastazi. Smatram da su nadležni ti koji trebaju ozbiljnije da shvate ovaj probelm i njime se pozabave. 

NA VRH

Podijeli članak na