LIČNOST DANA

Zehrudin Karić: Heroj nacije

Skočio u rijeku i spasio dvojicu mladića

Karić: Riskirao vlastiti da bi spasio druge živote. Avaz

Piše: D. Pa. / Avaz.ba

8.6.2020

Zehrudin Karić iz Lašve kod Zenice s pravom je proglašen herojem nacije, a budući da je u noći s utorka na srijedu, nakon stravične saobraćajne nesreće u mjestu Grablje, ne razmišljajući o vlastitom, spasio dva mlada života.

On je, naime, došao na mjesto nesreće i uočio da se u rijeci Lašvi nalazi automobil Passat, a da cijeli slučaj posmatraju brojni prolaznici, uz obrazloženje da nema znakova da je iko živ.

Iako je u godinama i ne zna šta ga čeka u hladnoj i mutnoj rijeci, mrkla je noć, Karić se nije pretjerano dvoumio. Skinuo je trenirku i skočio u Lašvu.

Dozivao je mladiće u automobilu, međutim, odgovora nije bilo. Sve su to posmatrali očevici. On nije odustajao. Udarao je iz sve snage u prag automobila. A potom je čuo krkljanje. Spasio je mladiće, koji su mu dan kasnije došli zahvaliti.

Ovaj herojski čin oduševio je bh. javnost, posebno ako se uzme u obzir činjenica da su svi očevici nesreće bili “digli ruke” od mladića, a danas su oni živi i zdravi.

Karić se vratio u rijeku da pokuša spasiti i trećeg mladića, ali bezuspješno. U momentu se i sam bio zaglavio u automobilu, ali ljudine poput njega ponovo bi riskirale vlastiti da bi spasile druge živote.

Zehrudin Karić rođen je 30. juna 1964. godine u Zenici, po zanimanju je rudarski tehničar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.