PREPORUKE STRUČNJAKA

Uz ovih sedam savjeta nikad više nećete reći: "Nemam šta obući"

Stvorite modni ormar ispunjen komadima koje stvarno možete nositi i uživati u njima

Kada kupite novi komad, riješite se jednog starog. Freepik

M. Z.

31.1.2023

Koja žena nije barem jednom u životu izustila da nema šta obući iako stoji ispred prepunog ormara. No, to što su police garderobe dupkom ispunjene ne znači da imate raspoložive komade za nošenje.

Možda u ormaru čuvate odjeću od velike sentimentalne vrijednosti koju ste nosili u prvom razredu srednje škole, ali više vam ne pristaje. Ili je dio ormara ispunjen komadima koje ćete nositi čim skinete kilograme i dođete na svoju idealnu težinu.

To što je ormar pun, ne znači i da obiluje stvarima koje uistinu možete iskoristiti. Šta vam je činiti? Pročitajte savjete stručnjaka kojima ćete stvoriti modni ormar ispunjen komadima koje stvarno možete nositi i uživati u njima.

Ne kupujte samo za jednu priliku

Idete na svadbu, ili 10. godišnjicu mature i tražite haljinu u kojoj ćete zablistati? Našli ste je, jednom obukli i odlučili se da je više nikad nećete nositi. Iskrsavaju nove prilike, haljine se množe u ormaru, a vama ponestaje prostora. Zagovornici minimalizma preporučuju da ne kupujete odjevne komade samo za jednu priliku.

Umjesto toga, osmislite kapsule garderobu sastavljenu od klasičnih i kvalitetnijih komada koji se međusobno izvrsno kombiniraju, a u kojima ćete uvijek izgledati lijepo i dotjerano. Mala crna haljina neizbježan je dio takvih kapsulnih garderoba, svevremenska je i pristaje svakoj dami.

Ne čuvajte odjeću koja vam ne pristaje

Ne čuvajte u ormaru odjevne komade koji su vam premali ili preveliki, odnosno koje planirate nositi kada smršavite ili se udebljate. Oni samo zauzimaju prostor u ormaru, a ne donose ništa dobrog. I ne, ne možete ih zvati motivacijom za dijetu ako ih čuvate u ormaru godinama. Isto pravilo vrijedi i za odjeću koja više ne pristaje vašem modnom stilu.

Posve je normalno da se vaš stil razvija s godinama i da više ne volite nositi komade koje nekad "niste skidali". Izvadite svu odjeću iz ormara, isprobajte je, a potom odlučite što ćete zadržati, a što pokloniti/donirati ili prodati u second hand trgovinu.

Ne kupujte samo zato što je na sniženju

Sezonska sniženja savršena su prilika da nabavite kvalitetan komad odjeće, obuće ili modnog dodatka za samo djelić njihove stvarne cijene. No, sezonsko sniženje ne smije biti isprika da kupujete pod svaku cijenu. Izbjegavajte odjeću u pogrešnoj konfekcijskoj veličini, stilu koji vam se ne sviđa ili boji koju baš nikada ne nosite. Potrošit ćete novac, a komad će vjerovatno završiti na dnu ormara, bez šanse da ga ikada odjenete.

Kada kupite novi komad, riješite se jednog starog

Ako želite držati garderobu pod kontrolom, usvojite pravilo: jedan komad unutra, drugi komad van. Svaki put kada svoju kolekciju nadopunite novim komadom, jedan uklonite iz nje – poklonite ga ili prodajte. Ta će vam filozofija pomoći da izbjegavate nepotrebnu kupovinu – ako se ne želite riješiti ničega iz svog ormara, ne možete ni povećavati svoju kolekciju.

Mijenjajte se s prijateljima

Posuđivanje i mijenjanje odjevnih komada nije samo za tinejdžerice – možete to učiniti u svakoj životnoj dobi. To je najzabavniji način da obnovite svoju garderobu bez dodatnih troškova. Organizirajte zabavu za prijateljice, neka svaka ponese barem jedan komad odjeće koji joj se više ne sviđa i upriličite razmjenu. Možda je vašoj prijateljici dosadio komad koji se vama oduvijek sviđao. Mogli biste iznenaditi svojim "ulovom".

Otkrijte nove brendove

Možda vam se čini da nemate šta obući jer stalno kupujte u istim trgovinama? Osnovne komade odjeće poput dobrih traperica, gležnjača ili bijelog T-shirta dobro je nabaviti iz trgovina koje ste isprobali i kojima vjerujte. No ormar i svoj osobni stil možete nadopuniti i nekim novim brendovima.

Uložite novac u komade koje već posjedujete

Ne morate bacati cipele samo zašto što vam se potrgao potplat na njima! Još postoje obućari koji će vam napraviti novi đon i tako unijeti novi život u omiljeni par obuće. Iskoristite i usluge krojačice kako biste prekrojili, suzili, produžili i na neki drugi način promijenili određeni odjevni komad iz svog ormara. Neke manje popravke poput šivanja dugmeta možete napraviti i sami.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.