KOZMETIČKI TRETMAN

Estetičar Alisa Bajrović za "Avaz": Trajna šminka sve popularnija među Bosankama

Umjetnik mora konstantno ulagati u edukacije, kazala je Bajrović

Suptilni, prirodni izgled. Facebook

26.2.2024

Trajna šminka ili permanentni make-up sve je popularniji kozmetički tretman koji unošenjem pigmenta u gornji sloj kože, na licu, imitira šminku. Trajnom šminkom može se korigirati područje usana, očiju odnosno kapaka i obrva. Alisa Bajrović, master estetike, za „Avaz“ je objasnila šta podrazumijeva taj proces.

Prirodni izgled

Trajna šminka zapravo je mikropigmentiranje odabranih dijelova kože, a može se primjenjivati u različite svrhe. Tako će se neko na trajnu šminku odlučiti kako bi osvježio lice, neko želi prikriti nedostatke, a neko jednostavno voli šminku i želi pojednostaviti svakodnevnu rutinu.

- To je polutrajna šminka koja ne smije da bude upadljiva, a ljudi često smatraju da je suprotno, dakle da izgledate kao da ste stalno u potpunosti našminkani. Ova šminka jednostavno koriguje nešto sto nemate prirodno, naprimjer, imate tanke obrve i želite malo da pojačate njihov izgled, u tom slučaju se radi trajna šminka koja zapravo izgleda jako suptilno. Veoma je bitno da se ne radi sve na isti šablon, nego da se u dogovoru s klijentom uradi na način koji će istaknuti prirodne ljepote lica, a ne pretjerati pa da krajnji dojam djeluje lažno – kazala je Bajrović.

Dodala je da je veoma bitno s kojim se pigmentima radi i koliko traje proces, brzi postupci jednostavno nisu dovoljno kvalitetni. Kako kaže, s usnama je nezgodno raditi zbog sluzokože i potrebno je pripremiti klijenta za taj proces. Obrve spadaju u lakše zahvate, navela je, jer je dio lica na kojem se radi manje osjetljiv. Usne su često sklone herpesu, pa klijentima savjetuje uzimanje prikladnih krema prije aplikacije.

Bajrović: Šminka traje od jedne do tri godine. Facebook

Konstantna edukacija

- Od izuzetne je važnosti kako umjetnik radi, mora biti edukovan i konstantno ulagati u edukaciju, jer polutrajna šminka nije kao prava tetovaža, nego pigmentiranje. Sada postoje mineralni pigmenti koji sami mogu izblijedjeti, jer se više ne radi zastarjelom tehnikom, kada se ulazilo na veću dubinu kože pa se dešavalo da pigment oksidira i onda, naprimjer, obrve postanu plavo-sive – objasnila je Bajrović.

Navela je da polutrajna šminka traje od jedne do tri godine, zavisno od područja, a poslije se samo radi korekcija. Međutim, skrenula je pažnju da, ukoliko klijent godinama ponavlja proces, poželjno bi bilo skinuti laserom nakon nekog perioda i onda uraditi proces ispočetka.

- Svaki umjetnik mora dobro poznavati pigmentologiju i na osnovu nje odrediti pravu boju za klijenta. Naprimjer, na prirodnu plavičastu boju usana ne može ići roze boja, jer će ona oksidirati u plavu boju, dok na bijeloj možete uraditi bilo koju boju. Potrebno je otprilike mjesec da boja poprimi svoju nijansu pa ako, naprimjer, uradite crvenu, ona će otprilike kroz 40 dana da bude onako prirodnije roza – istaknula je Bajrović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.