SPOMENIK "SMRIKE"

Na brežuljku kod Novog Travnika vječno bdije 12 kamenih stražara, široko otvorenih očiju čuvaju nedužne

Oni su čuvari nedužnih, na straži sa zadatkom da spriječe stradanje

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
I.V

24.1.2024

Nekropola žrtvama fašizma u Novom Travniku, tzv. spomenik "Smrike", arhitektonsko je i socijalističko naslijeđe bivše Jugoslavije koje je 2012. godine proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Podignut je 1975. godine u znak sjećanja na 700 žrtava fašističkog terora iz 1941. godine, piše Pixsell.

Dvanaest kamenih vojnika koji predstavljaju simboličan grob podignut u znak sjećanja na pokojne čije se tijelo nalazi drugdje, umjetnička je zamisao beogradskog arhitekta Bogdana Bogdanovića, jednog od najpoznatijih i najuspješnijih graditelja memorijalne arhitekture u jugoistočnoj Europi.

Svaka skulptura predstavlja čuvara s razrogačenim očima koji bdije s vrha brežuljka. Njihova simbolična prisutnost podsjeća na vojne osmatračnice, koje su uvijek smještene na uzvisini. Spomen ploča koja se nalazi na samom početku terasastog stubišta koje vodi do spomenika sačinjena je tako da podsjeća na stećak, a tekst na njemu je ispisan ćiriličnim i latiničnim pismom koji formom podsjeća na epigrafiku bosanskih stećaka.

Dvanaest megalitskih kamenih stražara zauvijek trebaju ostati na tom mjestu, širom otvorenih očiju. Oni su čuvari nedužnih, na straži sa zadatkom da spriječe stradanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.