8. MART

Google slavi Međunarodni dan žena: Logotip koji ističe generacijsku mudrost i napredak

Ističe moć zajedništva i napretka žena širom svijeta

Ovogodišnji doodle predstavlja grupu žena različitih generacija koje dijele mudrost unutar jednog šarenog prekrivača. Google

E. Ag.

8.3.2024

Google danas slavi Međunarodni dan žena kroz inspirativni "doodle" koji ističe moć zajedništva i napretka žena širom svijeta. Ovogodišnji doodle predstavlja grupu žena različitih generacija koje dijele mudrost unutar jednog šarenog prekrivača, vezenog simbolima napretka ostvarenog tokom godina. Ovaj prekrivač ne predstavlja samo toplinu i utjehu već i bogatu tapiseriju dostignuća žena u raznim oblastima, od nauke i umjetnosti do politike i društvene pravde.

Borbe i pobjede

Simboli ukomponovani u ovaj prekrivač odražavaju različite borbe i pobjede kroz historiju, kao i snagu koja se prenosi s generacije na generaciju. Svaki simbol ima svoju priču, naglašavajući važnost učenja i inspirisanja kroz lične priče i historijske događaje, piše Telegraf.rs.

Kroz ovaj doodle, Google ne samo da čestita Međunarodni dan žena već i poziva na razmišljanje o značaju solidarnosti i podrške među ženama u težnji ka jednakosti i pravdi.

Ova inicijativa dolazi u trenutku kada su prava i postignuća žena sve više u fokusu globalnih razgovora, podsjećajući na važnost kontinuirane borbe za rodnu ravnopravnost. Googleov doodle za Međunarodni dan žena služi kao podsjetnik na to koliko je daleko došao pokret za prava žena, ali i kao inspiracija za buduće generacije da nastave s borbom za svoja prava i slobode.

Specifična tema

Inače, doodle je pojam koji Google koristi za posebno dizajnirane logotipe koji se privremeno pojavljuju na njihovoj početnoj stranici. Ovi logotipi su namijenjeni da proslave praznike, jubileje, živote poznatih umjetnika, naučnika i lidera, kao i značajne događaje iz cijelog svijeta. Svaki doodle je jedinstven i osmišljen je tako da odražava specifičnu temu ili događaj koji se obilježava tog dana.

Doodle je počeo kao sporadična zabava među zaposlenima u Googleu, ali su brzo postali jedan od najprepoznatljivijih aspekata brenda. Danas postoji tim dizajnera i umjetnika poznat kao "Doodle Team" koji stoji iza kreiranja ovih posebnih logotipa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.