MANEKENKA

Alma Cerić: Tri puta sam se vraćala u najskuplji grad na svijetu

Razgovarao: Adi HODŽIĆ

Foto: Od Bihaća preko Njujorka stigla do Singapura


U frizerskom salonu u Zagrebu u koji je često dolazila sa majkom, sasvim neočekivano otkrivena je Alma Cerić iz Bihaća te je ostvarila sjajnu karijeru modela. Radila je kampanje za “Breuninger”, koju je snimao Rankin, jedan od najboljih svjetskih fotografa, a posebno je ponosna na rad za “Stella McCartney”, DKNY, “Badgley Mischkom”, kampanju za “Wrangler”, “Cro a porter”, “Westgate”, “Perry Elissa”, “Wellu”, reklamu za “Cosmopolitan” i mnoge druge.  Ova plavokosa ljepotica iz Krajine već dvije godine živi u Singapuru, a samo za “Avaz” otkriva svoju svakodnevicu u ovom mondenskom gradu.     

Kako je izgledao početak avanture odlaska u egzotični Singapur?

- Sjećam se da me je, kad sam na putu prema zagrebačkom aerodromu prelazila granicu Bosne i Hercegovine i Hrvatske u automobilu pretrpanom mojim koferima, carinik pitao gdje putujem. Njegov izraz lica kad sam odgovorila da idem u Singapur, govorio je koliko je bio začuđen. Većina ljudi, baš poput tog simpatičnog carinika, pojma nema o Singapuru. Ja već dvije godine živim u Singapuru, koji zovu Gradom lavova, najčišćem, najsigurnijem i najskupljem gradu na svijetu. Moje putovanje od Bihaća preko Njujorka do Singapura, od modela, pravnika do finansijskog savjetnika, vodilo me je kroz skrivena iskustva, koja se ne mogu pronaći u turističkim vodičima.    

Singapur ste posjećivali i ranije u ulozi modela?

- Bila sam model više od decenije. Mene je modeling, koji mi je, uz ostalo, omogućio da proputujem svijet, doveo do Singapura. Tri puta sam se vraćala u njega. Prvi put sam došla kao model. Drugi put kao model i advokat. Treći put kao magistar međunarodnog poslovanja. Singapur me je oduševio. To je grad budućnosti. 

Više se definitivno ne vidite na modnim pistama? 

- Modeling volim, on je moja velika ljubav, ali za njega više nema mjesta u mom životu. U jednoj od ekonomski i finansijski najmoćnijih zemalja svijeta ja sam sama uspjela naći svoje mjesto, jer sam znala da ja to mogu, da nema granica i da je sve u šta vjerujemo, ostvarivo.    

 Koliko Vam nedostaju rodna zemlja i porodica?

- Živjela sam na tri kontinenta i ubrzo shvatila da je cijeli svijet moja domovina, a svi ljudi moji sugrađani i moja braća. Postala sam kosmopolit. Ali, nikad se neću odreći Bosne. Ja sam Bosanka. Potječem iz zemlje za koju mnogi Singapurci nikad nisu čuli. Zato ja pričam i, ma gdje u svijetu živjela, nikad neću prestati govoriti o svojoj domovini. Ja imam svoj dom, svoju porodicu i svaka tri mjeseca preletim 20.000 kilometara da bih ih vidjela.  

NA VRH

Podijeli članak na