JET SET

Ove zvijezde pjevale su o Titu, a neke se danas toga stide

Screenshot

Index.hr

25.5.2019

Iako bi danas posvećivanje pjesama državniku bilo smiješno i urnebesno, barem normalnim ljudima, pjevati Titu i o Titu u bivšoj je Jugi bilo sasvim normalno, poželjno i prihvatljivo. Najveće jugoslavenske zvijezde posvetile su pokoji stih voljenom ili manje voljenom Maršalu, a neki od njih danas se uopće ne žele sjećati toga.

Mnoge je iznenadilo kada je Đorđe Balašević na koncertu u Splitu 2018. godine odbio zapjevati svoj hit "Računajte na nas" i djeci koja su tražila tu pjesmu rekao da Jugoslavija nije valjala "jer da jeste, ne bi se onako krvavo raspala". Balašević je o Titu i velikom jugoslavenstvu napisao i otpjevao "Računajte na nas" i "Triput sam video Tita", ali danas ne izvodi nijednu od tih pjesama.

"Računajte na nas" s Balaševićem i Čolićem jednom prilikom pjevala je i Meri Cetinić. Korčulanka danas ima potpuno drugačije stavove, ali ne treba zaboraviti da je otpjevala i "Poziv na borbu".  

Tita je, barem u pjesmi, volio i Zdravko Čolić, koji je (osim s Balaševićem i Cetinić) otpjevao i "Druže Tito mi ti se kunemo", pjesmu koju je komponirao Đorđe Novković.

Pjesma se prvi put pojavila 1977. i izvedena je na Jugoslavenskom festivalu revolucionarne i rodoljubive pjesme, a nedugo nakon Titove smrti postala je "the hit" i prodata je u više od 300 hiljada primjeraka.

I Imoćanka Neda Ukraden je u svojim pjesmama voljela Maršala. Snimila je čak dvije pjesme - "Ide Tito" i "Drugarice posadimo cvijeće" koje je izvela sa sarajevskim bendom "Kamen na Kamen". 

"Teška industrija" snimila je sad već zaboravljenu "Pjesmu o Titu" sa stihovima "o svoj ljubavi pod suncem koja je za Tita, Tita i samo Tita".

Zlatko Pejaković u svojoj se pjesmi baš potrudio voljeti Maršala. Stihovi koje odavno nije pjevao glase: 

- Tito je rekao davno, tvornice dajmo radnicima, naš je rat tek završio slavno, al' pred nama još borbe sad ima." 

Bilo je tu još more pjesama o voljenom ili "voljenom" Titu, a jedna od rijetkih koja ne krije da ga i danas voli je Lepa Brena, koja se još izjašnjava kao Jugoslavenka. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.