MUZIČKA SENZACIJA

ABBA: Nakon 40 godina legende se vratile s novim albumom

Grupa će iduće godine organizirati i virtualne koncerte "ABBA Voyage" u posebno izgrađenoj areni u istočnom Londonu.

L. S. R.

ABBA

Foto: Agencije


Članovi legendarne švedske pop grupe ABBA iznenadili su u četvrtak publiku širom svijeta objavom da su snimili novi album nakon 40 godina.

- Imamo novi album - kazali su na press konferenciji u Londonu Bjorn Ulvaeus (76) i  Beni Anderson (Benny Andersson, 74), koji su uz Ani-Frid  Lingstad (Anni-Frid Lyngstad, 75) i Agnetu Faltskog (Agnetha, 71) bili članovi jedne od najuspješnijih grupa u historiji.

Novi album, "ABBA Voyage", izlazi 5. novembra i sastoji se od 10 novih pjesama snimljenih u Andersonovu studiju u Londonu. Dvije od njih, "I Still Have Faith In You" i "Don’t Shut Me Down", premijerno su odsvirane tokom press konferencije.

Ulvaeus i Anderson, rekli su da je album rođen nakon što se slavna četvorka okupila kako bi snimila digitalni koncert.

- Isprva smo imali samo dvije pjesme, a onda smo si rekli da bi ih možda mogli snimiti još nekoliko", rekao je Andersson.

Grupa će iduće godine organizirati i virtualne koncerte, također nazvane "ABBA Voyage", u posebno izgrađenoj areni u istočnom Londonu.

  • ABBA

    ABBA

    Foto: Agencije


Šest puta sedmično na koncertu će "nastupiti" hologrami članova benda, praćeni deseteročlanim živim bendom koji će svirati 22 njihova najveća hita.

Njihov posljednji studijski album "The Visitors" objavljen je u novembru 1981. nedugo prije raspada grupe.

Nakon toga se 40 godina nisu okupili ni na pozornici ni u studiju.

Slavna grupa prodala je više od 400 miliona albuma i utjecala na generacije pop muzičara.

S osam albuma i više od 40 singlova u manje od desetljeća, švedski je bend 1974. na prepad osvojio muzičku scenu i postao kultna senzacija čija popularnost nije jenjala do danas unatoč brojnim promjenama u trendovima.

Više o:

ABBA Grupa London
NA VRH

Podijeli članak na