MUZIČKA SENZACIJA

ABBA: Nakon 40 godina legende se vratile s novim albumom

Grupa će iduće godine organizirati i virtualne koncerte "ABBA Voyage" u posebno izgrađenoj areni u istočnom Londonu.

ABBA. Agencije

L. S. R.

3.9.2021

Članovi legendarne švedske pop grupe ABBA iznenadili su u četvrtak publiku širom svijeta objavom da su snimili novi album nakon 40 godina.

- Imamo novi album - kazali su na press konferenciji u Londonu Bjorn Ulvaeus (76) i  Beni Anderson (Benny Andersson, 74), koji su uz Ani-Frid  Lingstad (Anni-Frid Lyngstad, 75) i Agnetu Faltskog (Agnetha, 71) bili članovi jedne od najuspješnijih grupa u historiji.

Novi album, "ABBA Voyage", izlazi 5. novembra i sastoji se od 10 novih pjesama snimljenih u Andersonovu studiju u Londonu. Dvije od njih, "I Still Have Faith In You" i "Don’t Shut Me Down", premijerno su odsvirane tokom press konferencije.

Ulvaeus i Anderson, rekli su da je album rođen nakon što se slavna četvorka okupila kako bi snimila digitalni koncert.

- Isprva smo imali samo dvije pjesme, a onda smo si rekli da bi ih možda mogli snimiti još nekoliko", rekao je Andersson.

Grupa će iduće godine organizirati i virtualne koncerte, također nazvane "ABBA Voyage", u posebno izgrađenoj areni u istočnom Londonu.


ABBA. Agencije

Šest puta sedmično na koncertu će "nastupiti" hologrami članova benda, praćeni deseteročlanim živim bendom koji će svirati 22 njihova najveća hita.

Njihov posljednji studijski album "The Visitors" objavljen je u novembru 1981. nedugo prije raspada grupe.

Nakon toga se 40 godina nisu okupili ni na pozornici ni u studiju.

Slavna grupa prodala je više od 400 miliona albuma i utjecala na generacije pop muzičara.

S osam albuma i više od 40 singlova u manje od desetljeća, švedski je bend 1974. na prepad osvojio muzičku scenu i postao kultna senzacija čija popularnost nije jenjala do danas unatoč brojnim promjenama u trendovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.