KAMERNI TEATAR 55

Završen 5. međunarodni festival “Dani Jurislava Korenića”: “Avazov zmaj” za “Schindlerov lift”

Predstava Kamernog teatra 55 pomela konkurenciju

Piše: N. Ajnadžić

22.12.2021

Sarajlić-Ramović dodjeljuje nagradu Hadžihafizbegoviću - Avaz
Dodjela nagrada - Avaz
Dodjela nagrada - Avaz
Dodjela nagrada - Avaz
Dodjela nagrada - Avaz
+8

Nakon osam dana teatarske čarolije večeras je u Kamernom teatru 55 u Sarajevu dodjelom nagrada okončano 5. izdanje međunarodnog festivala „Dani Jurislava Korenića“.



Svjetske scene

Predstava Kamernog teatra „Schindlerov lift“, koju je, prema djelu Darka Cvjetića, režirao Kokan Mladenović, pomela je konkurenciju.

Nagrada "Avazov zmaj" za najbolju predstavu, koju tradicionalno dodjeljuje najtiražniji list u Bosni i Hercegovini "Dnevni avaz", pripala je upravo ovom ostvarenju Kamernog teatra 55. I žiri, u kojem su bili predsjednik Svetislav Basara te članovi Božidar Šnajder, Arma Tanović-Branković, Nermina Mujagić i Larisa Sarajlić-Ramović, također je ovu predstavu odabrao za najbolju te je njoj pripala nagrada „Dragan Jovičić“.



Najviše ocjene

Priznanje „Avazov zmaj“ direktoru Kamernog teatra 55 Emiru Hadžihafizbegoviću uručila je urednica rubrike Kultura u „Dnevnom avazu“ Larisa Sarajlić-Ramović.

- „Schindlerov lift“ je predstava za svjetske teatarske scene. Kompletan tim zaslužuje komplimente i najviše ocjene - poručila je Sarajlić-Ramović.

Odlučeno je da nagradu „Jurislav Korenić“ za najbolju režiju dobije Kokan Mladenović. Nagrade „Žan Marolt“ za najboljeg glumca i glumicu pripale su Admiru Glamočaku i Gordani Boban za role u „Schindlerovom liftu”.

Nagrada za najbolju scenografiju dodijeljena je Adisi Vatreš-Selimović za istu predstavu.


Specijalno priznanje Mostarcima

Specijalno priznanje dodijeljeno je ansamblu predstave „Identitluk“ Hrvatskog narodnog kazališta  Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar.

Ansambl je plijenio partnerskom glumačkom igrom, u kojoj je svaki pojedinačni karakter živ i prepoznatljiv.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.