NAJBOLJA GLUMICA NA FIAT-U

Snežana Bogićević: Koji savjet oca Bogića Bogićevića smatra najvažnijim

Nagrada znači da je izvedba ostala u mislima žirija

Ermin Bravo i Snežana Bogićević. AVAZ

Piše: L. Sarajlić-Ramović

16.9.2022

Glumica Snežana Bogićević i glumac Ermin Bravo dobitnici su nagrada za najbolju žensku i najbolju mušku ulogu za interpretaciju likova u predstavi „Osramoćeni“, produkcija Kontakt, na međunarodnom festivalu FIAT u Podgorici, koji je jedan od najznačajnijih u jugoistočnoj Evropi.

Snežana je žiri dojmila izuzetnom interpretacijom lika Jori u predstavi koju je režirao Dino Mustafić, po tekstu Ayada Akhtara i produkciji Udruženja Kontakt iz Sarajeva.

Nakon ovog priznanja bh. glumica govorila je za „Dnevni avaz“.


Naši životi

 Snežana, prvo čestitke za nagradu. Koliko Vam one znače?

- Hvala na čestitkama. Nagrada znači da je izvedba ostala u mislima žirija, što je i najljepše čuti od bilo koga ko gleda. Iskreno sam zahvalna na priznanju.

U najavi predstave ističe se kako se tekst bavi sociopolitičkim temama kao što su islamofobija, pitanje vlastitog identiteta i prikazuje rasne i etničke predrasude. Koliko su te teme važne za današnju BiH i region?

- Važne su iz razloga što uslovljavaju naše živote. Kvalitet naših života. Jasno mi je da su ljudi umorni, hronično iscrpljeni od dugogodišnjeg “nevremena”, podjele, predrasude, fobije, nametnuti i zbunjujući identiteti, ali reakcije publike koja gleda predstavu “Osramoćeni” nam potvrđuje da ih se itekako tiče. Tekst emotivno i intelektualno komunicira s gledaocima, ma gdje se na planeti nalazili. Akhtarova kreacija je dubokoumna, sa slojevitim likovima i složenom temom, kao što je i život sam.

 Može li pozorište utjecati na društvo?

- Pozorište je jedan način pričanja priče. Ispričat će vaš život i živote drugih i utiče na način na koji promišljamo i osjećamo spram vlastitih i tuđih života, tjera nas da analiziramo naše vrijednosti, ponašanje. Pozorište će zanimati i uticati na one koje zanima čovjek.

Razlikuju li se reakcije na predstavu u zavisnosti od toga gdje se izvodi?

- “Osramoćene” smo kreirali u predivnoj botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja i bili smo presretni povodom poziva podgoričkog festivala FIAT, da gostujemo i za jednu noć dvorac Petrovića pretvorimo u njujorški dom. To je bilo naše prvo i zasad jedino izvođenje van Sarajeva, a publika je reagovala isto. Moje iskustvo je to, da se kulturološki kodeks ponašanja tokom predstave u različitim zemljama nešto razlikuje, ali svi gledamo i slušamo istu priču, reagujemo na podražaje. Svi smo ljudi. A ako ne potaknemo nijednu misao ili osjećaj, onda mi nešto nismo dobro uradili.

 Kakav je danas položaj bh. pozorišta u društvu?

- Trudim se da dam svjež odgovor na ovo pitanje, ali ne umijem. Nažalost se moram ponavljati sa bajatim: gura se nekako.

 Čime se bavite kad niste na sceni?

- Životom van scene. Traži podjednaku posvećenost.


Fascinantni likovi

Postoji li lik kojeg biste voljeli otjeloviti na sceni?

- Stranice su pune dobrih i kvalitetnih dijaloga, zanimljivih i fascinantnih likova. Za mnoge znamo i za mnoge ne znamo, ali od srednje škole sam bila opčinjena Ledi Magbet (Lady Macbeth) koja traži, zahtijeva da joj daš svaki dio sebe.

 Imate li tremu kada su Vaši roditelji u publici?

- Nemam i ne sjećam se da li sam ikada imala.

 Koji savjet Vašeg oca Bogića Bogićevića smatrate najvažnijim?

- Svi savjeti su dobrodošli od osobe koja na kraju poštuje moju ličnu odluku.


Snezana Bogićević. Avaz

„Moj sin malo sporije hoda"

Šta novo pripremate?

SARTR uskoro počinje s radom na predstavi „Moj sin malo sporije hoda“ u režiji Ivana Plazibata.

Autor teksta je Ivor Martinić, jedan od najboljih savremenih hrvatskih dramatičara. Radujem se novoj sezoni Sarajevskog Ratnog Teatra, dobrim tekstovima, saradnicima i želim sretan početak i uspješnu sezonu svim pozorištima BiH.


Produkcija „Kontakt“

Predstavu „Osramoćeni“ produciralo je Udruženje „Kontakt“.

„Kontakt“ djeluje od 2011. godine s ciljem razvoja društveno angažirane pozorišne i filmske produkcije i realizira programe koji se bave aktuelnim društvenim temama, ističu odgovornost kulture i umjetnosti u uspostavljanju i jačanju etike i ljudskih vrijednosti u društvu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.