HUMANI ROJALISTA

Kralj Čarls pokrenuo kampanju za borbu protiv gladi

Potreba za hranom je stvaran i hitan problem, kao i rasipanje hrane

Kralj Čarls. Instagram

O. T.

14.11.2023

Britanski kralj Čarls III na svoj rođendan pokreće 'Coronation Food Project' za borbu protiv siromaštva i smanjenje otpada. Sa svojom suprugom Kamilom, Čarls će svoj rođendan provesti u posjeti centru za distribuciju viška hrane.

Također će se sastati s predstavnicima velikih britanskih supermarketa kako bi vidio kako njegov projekat može pomoći u preraspodjeli hrane koja bi inače otišla u otpad.

Projekat 'Coronation Food', koji ima za cilj da zaustavi gladovanje ljudi, već je najavljen u časopisu The Big Issue, koji obično prodaju ulični prodavači, od kojih su mnogi beskućnici.

- Potreba za hranom je stvaran i hitan problem, kao i rasipanje hrane, i ako bi se mogao pronaći način da se premosti jaz između njih, onda bi to riješilo dva problema u jednom. Velika mi je nada da će ovaj projekat 'Coronation Food Project' pronaći praktične načine da učini upravo to - spasiti više viška hrane i podijeliti je onima kojima je najpotrebnija - rekao je Čarls.

Naime, prema projektu, 14 miliona ljudi u Britaniji suočava se s nedostatkom hrane, a rastući troškovi života još više su gurnuli u siromaštvo hrane. Upravo projekat 'Coronation Food' ima za cilj da podrži isporuku 200 miliona obroka ljudima koji se suočavaju sa nesigurnošću hrane u Velikoj Britaniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.