OHRABRILA JE MNOGE ŽENE

Težak životni put Tine Tarner

Godine 1968. Tina pokušava samoubisvo, zbog braka u kome je patila od fizičkog do psihičkog nasilja

Tina Tarner. Instagram

N. A.

24.5.2023

Žena koja je obilježila historiju muzike Tina Tarner (Turner) preminula je u 83. godini života.

Tina je preminula u porodičnom domu u blizini Ciriha. Za ženu punu energije, velikog osmijeha, dostignuća i velikih hitova zna čitav svijet, ali ne i za trnovit put koji joj je život servirao.

Tina Tarner. Instagram

Djetinjstvo i početak karijere

Ana Me Bulok, poznatija po imenu Tina Tarner, rođena je 26. novembra 1939. godine u Braunsvilu u državi Tenesi. Odrastla je uz stariju sestru Alin i polusestru Evelin u jednoj skromnoj porodici.

Flojd Bulok, Tinin otac, radio je kao nadzornik na lokalnoj farmi, a majka, Zelma Prisila, bila domaćica koja je brinula o svoje tri kćerke. Porodica je na razne načine pokušavala da zaradi dovoljno novca, čak je u jednom momentu majka sa svojim kćerkama odlazila redovno na branje pamuka, kako bi imali dodatan novac u kući.

Sumorno vrijeme rata razdvojilo je Tinu od njenih sestara, kada su sa roditeljima zbog obaveznog pružanja pomoći u ratu preselili iz svog mjesta. Kada je došao kraj ratu, sestre su se ponovo sastale sa roditeljima i zajedno odlaze u drugi grad, u potrazi za boljm životom. Njena majka iznenada i bez ikakvog traga napušta kuću i svoju djecu, kada je Tina imala 11 godina, zbog maltretiranja i nasilja koje je trpila od muža. Ovo je ostavilo veliki trag u njenom srcu, koji se kasnije odrazio i na njen izbor partnera. Dvije godine od toga, njihov otac se ponovo oženio i odselio, a svoje kćerke prepustio je njihovoj baki.

Tada je započela da zapisuje svoja osjećanja i životne situacije kroz koje je hrabro prolazila kao djevojčica, a koje su napisane i u njenoj autobiografiji "Ja, Tina: Moja ljubavna priča". Uvijek se u pisanju osvrtala na osjećaj da nije voljena i da je odbačna. Tina je u jednom intervjuu govorila o situaciji njenih roditelja i kako je znala da je njena majka planirala bjekstvo prije nego što se ona rodila, ali je ostala kada je saznala da je ponovo trudna.

Kao tinejdžerka zaposlila se kao kućna pomoćnica jedne imućnije porodice, dok je uporedno završavala školu. Jednog dana, kada je bila na poslu, saznala je da je njena starija polusestra poginula u saobraćajnoj nesreći sa još dva njena rođaka. Ubrzo, kada je imala 16 godina, umire njena baka koja je vodila računa o njoj i Tina odlazi kod majke, gdje je završila školu.

Upoznavanje sa Ajkom Tarnerom i ulazak na muzičku scenu

Kao i ostale devojke u njenim godinama, počela je da izlazi na svirke sa svojom sestrom, kada je prvi put videla Ajka Tarnera kako svira. Do tada, Tina je svoje vokalne sposobnosti pokazivala u crkvenom horu. Međutim, na svirci popularnog Ajka je iskoristila priliku i pitala ga da nastupa sa njim kao pjevačica. Nikada je nije pozvao od tad, sve do momenta kada je upjela da dođe do mikofona i podijeli svoj predivan glas u jednoj numeri.

Istog momenta je osvojila Ajka. Predložio joj je da ostatak večeri dijele scenu, kako je i bilo. Od te večeri stupila je u redovan kontakt sa Ajkom i njegovim bendom, koji joj je pripomogao da nauči kontrolu vokala. Samo godinu dana kasnije Tina je snimila svoju prvu nameru uz Ajka.

Od tada su se otvorila mnoga vrata mladoj Tini, koja polako ulazi u svijet poznatih. Ajk joj je dodijelio umjetničko ime Tina Tarner, a njegovo prezime, koje joj je dodijelio, označavalo njegov učinak u njenoj karijeri, s tim da ako ga ikada napusti, "uveijk će naći drugu Tinu Tarner". Od tada nastupaju kao poznati dvojac.

Ajka Tarnera i Tina Tarner. Instagram

Pokušaj samoubistva zbog braka

Tina se zabavlja sa dva člana benda, ali je sa saksofonistom Rejmondom Hilom ostala u drugom stanju i uselila se kod njega, koji je sticajem okolnosti dijelio svoj dom sa Ajkom. Hil i ona raskidaju nakon njegove povrede zgloba, još prije nego što je njihov sin Kreg rođen, što dovodi Tinu do samohrane majke 1958. godine. Njen sin kasnije u svojoj 18. godini izvršava samoubistvo.

Ubrzo započinje aferu sa Ajkom, koji je tada imao djevojku. Međutim kada je 1960. godine saopštila Ajku da ne želi vezu sa njim, udario ju je u glavu drvenim držačem za cipele. Tada je prvi put usađen strah u srcu mlade Tine. On je tvrdio da nije žejlela da ga ostavi nakon tog incidenta, jer ga je previše voljela. Tina ostaje u drugom stanju sa Ajkom, sa kojim odlazi u Los Anđeles nakon rođenja njihovog sina Ronija. Konačno, 1962. godine je otpočeo njihov bračni život, za kojim je svijet ludio, ali ne i Tina.

Godine 1968. Tina pokušava samoubisvo, zbog braka u kome je patila od fizičkog do psihičkog nasilja, te je progutala oko 50 tableta za spavanje.

- Ubijedila sam sebe da je samoubistvo moj jedini izlaz, ali nisam, srećom, imala dobar proračun kada će početi da djeluju, pa sam počela da se šminkam pred nastup, kada su počele da djeluju. Prevezena sam u kolima hitne pomoći u bolnicu, gdje su mi spasili život. Moj pokušaj samoubistva nije bio klasičan poziv u pomoć, ja sam izabrala smrt. Ali, nikada nisam od tada ponovo pokušala, zato što sam se izvukla iz mraka smatrajući da mi sudbina nije smrt - izjavila je jednom pilikom Tina.

Jednom prilikom su se posvađali na putu ka nastupu, a zbog njegove nepredviđenosti, Tina je pobjegla sa samo 36 centi u svom džepu. Godine 1976. podnosi zahtjev za razvod i odlazi u bolji život sa djecom.

Tina Tarner. Instagram

Ljubav do kraja života

Tina je svojim hitovima i prepoznatljivim šljaštećim kostimima dostigla ogromnu popularnost. Čak je u jednom momentu njeno ime zapisano u "Ginisovu" knjigu rekorda, kao izvođač sa najvećim hitom. Prozvana je "kraljicom roka".

Zauzela je sjajnu zvijezdu koja je svjetske hitove redala i nakon 50 godina karijere, nastupajući sa Majkom Džegerom, Erosom Ramacotijem i mnogim drugim zvijezdama. Pored hita "Simply the best" snimila je pesmu "What's love got to do with it", za film o njenom životu koji je nominvan i za Oskara.

Jednom prilikom na aerodromu upoznaje svog supruga, Ervina Baha, koji je bio 16 godina mlađi i sa njime počinje sretnu vezu i 27 godina kasnije - brak.

Kada se borila sa oštećenjem bubrega, Ervin je pokazao svoju ljubavi i donirao joj bubreg. Ervin je mnogo puta bio fasciniran hrabrošću svoje supruge, kada je rekao da je ona pravi primjer borca.

- Čak i kada je doživjela šlog i nije mogla da hoda, ona to nije prihvatala, već je ponovo naučila da hoda. Srećom svoj spas je također pronašla kada se okrenula budizmu - izjavio je jednom prilikom Ervin.

Tina Tarner i Ervin Baha. Instagram

Vrhunac karijere

Tina je ohrabrila mnoge žene, pjesmom osnažila mnoga srca, obilježila mladost i važne trenutke života ljudi širom svijeta. Za kraj karijere je planirala dokumentarac o svom životu, koji bi nosio jasnu poruku da život pruža onoliko koliko čovjek može da podnese, prenosi "Wikipedia.org".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.