BIH

"Željeznice FBiH" prevoze robu do Švedske

Fena

19.9.2017

"Željeznice FBiH" su pružile podršku privrednim subjektima čija poslovna djelatnost predstavlja posebno izvoz roba i proizvoda iz BiH.

"Željeznice FBiH" su organizirale prijevoz gotovih betonskih ploča iz Lukavca za uputnu stanicu Geteborg u Švedskoj, a za potrebe bh. firme "Mucic@company".

Prve dvije kompozicije voza sa po 15 vagona su otpremljene 09. i 13.09. 2017.godine. Danas, 19.09.2017. godine planirana je otprema i treće kompozicije čime bi se zadovoljila planska otprema korisnika prvog lota betonskih ploča od cca 2.000 tona.

Dalja realizacija prijevoza će se odvijati prema utvrđenoj dinamici, uvažavajući tehničke i organizacione aspekte i primjenjujući pravne propise iz međunarodnog transporta roba.

Osim ŽFBiH u organizaciju ovog prijevoza na transportnoj udaljenosti od 2.270 kilometara uključeno je sedam nacionalnih željezničkih kompanija i brodska kompanija za prijevoz voza trajektom.

Švedska željeznička nacionalna kompanija je nova na listi željezničkih kompanija u Evropi koja u organizaciji prijevoza ostvaruje poslovnu saradnju sa ŽFBiH. Rijetke su zemlje, odnosno licencirane željezničke kompanije ostale sa kojima ŽFBiH nije ostvarila ugovornu ili izvršnu saradnju iz zajedničkog međunarodnog robnog prometa.

- Ovim želimo poslati poruku svim potencijalnim korisnicima da "Željeznice FBiH" raspolažu potrebnim transportnim i stručnim resursima za realizaciju zahtjevnih transportnih projekata - saopćili su.

"Željeznice FBiH" će kao pouzdan partner svim zainteresovanim domaćim i međunarodnim korisnicima nastaviti pružati usluge, te kao regionalni lider u transportu roba, intezivirati aktivnosti kako bi se još aktivnije uključila na evropsko transportno tržište, saopćeno je iz "Željeznica FBiH".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.