BIH

Američka ambasada u BiH o presudi Naseru Oriću

N1

9.10.2017

Naser Orić, bivši komadant Teritorijalne odbrane Armije RBiH, pred Sudom BiH oslobođen je optužbi za zločin na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine.

Prvostepenom presudom optužbi je oslobođen i Sabahudin Muhić, bivši pripadnik TO Armije RBiH. Uslijedile su mnoge reakcije na oslobađanje od optužbi, a reagovala je i ambasada SAD-a u BiH.

Iz Ureda za odnose s javnošću ambasade SAD-a je za N1 rečeno da se Američka ambasada uvijek zalagala za vladavinu prava u BiH.

"Ambasada SAD dosljedno se zalaže za vladavinu prava u Bosni i Hercegovini što je ključni preduvjet za socijalni, politički i ekonomski razvoj zemlje. Mi smo oduvijek isticali da je na svim stranama bilo civilnih žrtava rata. Pozivamo sve da poštuju sudske odluke i pravosudne institucije. Pozivi da se napuste institucije na državnom nivou su neodgovorni i nisu u interesu ni žrtava, ni njihovih porodica. Transparentna i pravedna suđenja na sudovima nephodna su za daljni proces pomirenja i budućnost ove zemlje", rečeno je u Ambasadi.

Naser Orić, bivši komadant TO Armije RBiH i pripadnik TO Armije RBiH Sabahudin Muhić bili su optuženi da su učestvovali u ubistvima tri srpska zarobljenika u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u januaru 2016. godine.

Podsjećamo, Orića je Haški tribunal 2008. godine pravosnažno oslobodio optužbi za zločine u Srebrenici. Odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka protiv Orića, s obzirom da mu je za te zločine već suđeno međutim taj zahtjev je odbijen.

Naser Orić uhapšen je 10. juna 2015. na granici Francuske i Švicarske po zahtjevu Republike Srbije. Srbija i BiH su poslale zahtjev za njegovo izručenje. Izručen je BiH, nakon čega mu je Sud BiH odredio mjere zabrane, a Orić se branio sa slobode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.