BIH

Babalj: Mi prizivamo terorizam, prava opasnost su kokain, marihuana, spid ...

S. D.

25.1.2018

11.45 Informacija o stanju sigurnosti u BiH za 2016. godinu nije usvojena. 

Burna rasprava u Domu naroda PSBiH otvorena je o Informaciji o stanju sigurnosti u BiH za 2016. godinu, koje je dostavilo Ministarstvo sigurnosti BiH.  

Delegat Sredoje Nović (SNSD) ocijenio je zabrinjavajućim podatke iz Informacije da su protiv 23 osobe podneseni izvještaji zbog osnova sumnje zbog terorizma. On je stoga ukazao na opasnost od terorizma u BiH.

Delegat Darko Babalj(SDS), kazao je da "mi prizivamo terorizam".   

- Kad upalim tv, radio, pogledam portale, svugdje se samo priča o terorizmu. Imam osjećaj da mi prizivamo terorizam - kazao je Babalj.  

Dodao je da, prema njegovom mišljenju, u BiH ne postoji prijetnja od terorizma, nego od narkotika.

- Prijetnja su marihuana, kokain, heroin, spid. Sagledajte tu prijetnju za našu djecu - poručio je Babalj.

Delegat Mario Karamatić (HSS) pozvao je na legalizaciju svih narkotika i uvođenje akciza na njih.

- Ja mislim da to sve treba legalizovat i staviti na trafike. To sve treba legalizovat i onda uvesti akcize na to. Imamo u Hercegovini slučajeve gdje SIPA dronovima traži uzgajivače duhana, a dileri neometano prolaze. Ja sam za legalizovanje narkotika i uvođenje akciza na njih - kazao je Karamatić.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić pozvao je zakonodavnu vlast da mu pomogne oko dostavljanja podataka.

U obraćanju delegatima napomenuo je da su sve podatke skidali s web-stranica određenih agencija, jer agencije ne dostavljaju podatke navrijeme.

- Podaci koje prikupljamo s web-stranica nisu kompatibilni. Ukoliko hoćete broj osoba koje su preživjele silovanje, ako jedna agencija nije dostavila podatake, mi ne možemo imati egzaktne brojke - upozorio je Mektić.

Delegat Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA) naglasio je da nema sigurnosti u regionu ako neka država regiona ima problema u toj oblasti zbog čega i cjelovitost tog problema podrazumijeva saradnju i razmjenu informacija među državama, ali i unutar zemlje.

- Nema sigurnosti bez saradnje i ministar je opravdano upozorio na činjenicu da se informacije ne dostavljaju jer je to zabrinjavajuće - stav je Genjca, koji je predložio da se donesu zakoni koji će definirati rokove za dostavljena informacija pa čak i sankcije ukoliko se to ne uradi.

Na konstataciju Novića, da u BiH postoji bojazan od krivičnih djela terorizma, Mektić je potvrdio da u 2016. i 2017. godini nije bilo djela terorizma.

Zabilježena su u 2016. godini krivična djela iz oblasti terorizma, a bilo je povratka bh. državljana sa stranih ratišta u BiH i sve osobe su procesuirane no terorističkih napada nije bilo.

- Imamo ekstremizma i radikalizama i osoba za koje znamo da bi mogle počiniti neka krivična djela, ali nadziremo te osobe. Ne možemo isključiti pokušaj terorističkih napada, ali u posljednje dvije godine ih nije bilo - pojasnio je Mektić.

Delegatkinja Zdenka Džambas (HDZBiH) podsjetila je da još uvijek nema epiloga slučaja napada na predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima.

Međutim, ministar Mektić ponovio je da je slučaj obrađen, identificirano je šest osoba koje su svi mogli vidjeti na snimcima šta su uradile na tom događaju.

- Sve informacije dostavili smo Tužilaštvu i tu se naša priča završava, ali Tužilaštvo neće da završi istragu i oglasi se o tome, dok u isto vrijeme to opterećuje odnose dvije zemlje - zaključio je Mektić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.