BIH

Osmanović s gradonačelnikom Zvornika: Raspravljali o bojkotu nastave zbog naziva jezika

Z. KULJIĆ

16.2.2018

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović sastao se s gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem. Razgovarali su i o bojkotu nastave od učenika i roditelja bošnjačke nacionalnosti u područnoj školi u Liplju zbog naziva jezika koji izučavaju. 

Stevanović je rekao da je njegova želja i potreba i obaveza da svi učenici dolaze u školu. Istaknuo je da treba tražiti rješenje, a da djeca treba da idu u školu.

– Mali je procenat djece koja ne pohađaju nastavu, ali nije dobro ni kad jedno dijete ne dolazi na nastavu i njegovi roditelji nisu zadovoljni. Treba tražiti rješenje, a djeca treba da idu u školu. Ovo nam je četvrti ili peti put da se pravi bojkot nastave. Ovaj put to je samo u jednoj područnoj školi koja ima 16 učenika, dok u područnoj školi u Križevićima koja broji oko 150 djece bošnjačke nacionalnosti i gdje izučavaju istu grupu nacionalnih predmeta i imaju isti problem sa nazivom jezika, oni pohađaju nastavu. Suština je nek politika rješava problem, nek se nalaze rješenja, ali je najvažnije da djeca idu u školu – poručio je gradonačelnik.

Osmanović je istakao da je, s obzirom da on predsjedava Konferencijom ministara obrazovanja, ova tema nekoliko puta stavljana na dnevni red sjednice, ali da nisu mogli naći rješenje.

– Adresa je Vlada Republike Srpske, ministar Malešević i premijerka Cvijanović, da se kod njih otvori ovo pitanje. Sastat ću se sa njima i sa predstavnicima OEBS-a sa ciljem da ponovo aktueliziramo ovo pitanje, jer nije dobro da jedan broj djece danas u Zvorniku ne pohađa nastavu – rekao je Osmanović koji je iznio mišljenje da susreti i razgovori poput današnjeg treba da doprinesu rješavanju ovog pitanja.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.