BIH

Avaz.ba saznaje: Danas izbor urednika Informativnog programa BHT1

Državna televizija: Danas imenovanje urednika IP-a

S.DEGIRMENDŽIĆ

13.3.2018

Upravni odbor BHRT-a na sjednici u Banjoj Luci danas bi trebao izabrati urednika Informativnog programa BHT1.

Izbor se vrši između četiri kandidata, među kojima su Seid Masnica, Marko Radoja, Mirza Huskić i Dubravka Đurović. Nedavno je Konkursna komisija obavila intervjue sa svim kandidatima, a tada je, kako je „Avaz“ već pisao, Seid Masnica, inače doktor komunikoloških nauka i dugogodišnji novinar i urednik na BHT1, dobio najbolje ocjene i prvi je na rang-listi kandidata.


Masnica: Dobio najbolje ocjene

Ovaj izbor je naročito zanimljiv, jer već duže vrijeme se priča da bi novi urednik BHT 1 mogao biti Marko Radoja, bivši novinar RTRS-a i donedavni uposlenik Al Jazeree Balkans, gdje je kako saznajemo već dao otkaz zbog navodno obećane pozicije na BHT1.  

Radoja: Favorizirani kandidat

Sada će se pokazati da li će UOBHRT-a izabrati najbolje ocijenjenog kandidata ili će to mjesto ipak pripasti Radoji, kojeg kako smo ranije pisali favoriziraju SDS i SDA, čiji kadrovi imaju većinu u UOBHRT-u.

Inače, BHT1 godinama nema urednika IP-a, a v.d. urednika je trenutno Fadil Smajić.

Ukoliko bi Radoja bio imenovan na navedenu poziciju, i uprkos tome što nije najbolje ocijenjeni kandidat, Bošnjaci bi kao najmnogobrojniji narod u BiH, a i kao najredovnije platiše rtv takse, mogli biti potpuno marginalizirani na državnoj radio-televiziji.

Naime, direktorica BH Radija 1 je Pejka Medić, SDS-ov kadar koja je javno veličala ratne zločince Ratka Mladića i Radovana Karadžića i uprkos tome dobila podršku za imenovanje od UOBHRT-a, uključujući i podršku Mufida Memije, člana Odbora iz reda bošnjačkog naroda kojeg je kao najlošijeg kandidata za tu poziciju postavila SDA.


Memija: Koga će podržati ?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.