BURNE REAKCIJE

Dodik najavio veću kontrolu rada nevladinih organizacija, one poslale ozbiljno upozorenje

Agencije
13.06.2018 06:42

Nevladine organizacije iz Republike Srpske oštro su reagirale na najavu vlasti predvođenih SNSD-om Milorada Dodika da će snažnije kontrolirati rad i način finansiranja tih organizacija.

Tvrdeći kako brojne strane nevladine organizacije rade na "destabiliziranju društva, a ne razvoju demokratije", predsjednik RS Milorad Dodik nedavno je najavio donošenje zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija do kraja ljeta.

Nevladine organizacije koje finansiraju strane vlade i izvori poput "Civil Rights Defenders" (CRD), "Transparency Internationala" u BiH i Helsinškog odbora za ljudska prava, upozorile su u saopćenju kako bi uvođenje posebnih uvjeta djelovanja moglo predstavljati kršenje Ustavom predviđenih prava, ali i kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Stvara se opasno ozračje linča

- Denunciranjem zaposlenih u nevladinim organizacijama ili obilježavanjem njihovih aktivnosti kao nepoželjnih, stvara se opasno ozračje netolerancije i linča u kojem se nevladine organizacije prikazuju kao remetilački faktori ili subjekti koji moraju biti pod posebnim nadzorom - navodi se u saopćenju.

Nevladine organizacije pozvale su vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj da bilo koji novi zakonski prijedlog u ovoj oblasti uputi u redovnu zakonodavnu proceduru, ne praveći razliku između nevladinih organizacija na temelju njihovog izvora finansiranja.

Ranije je Dodik tvrdio kako nevladine organizacije rade protiv interesa Republike Srpske i na njegovom političkom eliminiranju.

NA VRH