BIH

Održan sastanak predstavnika institucija BiH i međunarodnih organizacija u vezi s migrantima

VM BiH

Avaz.ba

19.7.2018

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sazvao je danas u Sarajevu sastanak predstavnika institucija BiH, predstavnika EU i međunarodnih organizacija o trenutnom stanju u vezi sa cjelokupnom migrantskom situacijom te o daljnjem unapređenju saradnje i koordinacije u pružanju podrške nadležnim organima BiH na poduzimanju mjera rješavanja pitanja ilegalnih migracija te adekvatnog prihvata i smještaja izbjeglica u BiH. 

Predsjedavajući Zvizdić je zahvalio Evropskoj uniji na pomoći koju je pružila BiH po ovom pitanju. Istaknuo je da želimo biti dio integralnog rješenja koje će provoditi EU institucije jer Bosna i Hercegovina nema kapaciteta niti želi biti regionalni sabirni centar. Dodao je da će institucije Bosne i Hercegovine insistitrati da se poštuju i provode zakoni Bosne i Hercegovine, posebno Zakon o boravku stranaca.


Zvizdić je rekao da će Bosna i Hercegovina pojačati kontrolu granica prema Crnoj Gori i Srbiji i kontinuirano zaprečavati ilegalne prelaze. Zatražio je da pripadnici FRONTEX-a dođu u BiH i svojom ekspertizom i iskustvom pruže pomoć Graničnoj policiji BiH.

Ministar Mektić je u svom obraćanju rekao da je veoma bitno da se čim prije riješi pitanje smještaja migranata. Dodao je da je najlogičnija odluka da taj objekt bude negdje u Unsko-sanskom kantonu (USK), gdje je koncentracija migranata najveća. 

Ambasador Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark) je rekao da je trenutni gorući problem rješavanje smještaja ilegalnih migranata na području USK te da treba pojačati kontrolu granica i čim prije potpisati sporazum sa FRONTEX-om.

Predstavnici IOM-a su istaknuli da oni već rade na opremanju kasarne u Hadžićima kao prihvatnog centra. 

Sastanku su prisustvovali ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, direktor Granične policije BiH Zoran Galić i predstavnici Službe za poslove sa strancima, ambasador EU u BiH Lars-Gunar Vigemark te predstavnici IOM-a i UNHCR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.