TRAKAVICE

Zašto Zvizdić policajce ostavlja bez uniforme?

Jednoglasno usvojen na Vijeću ministara, ali objavu blokira predsjedavajući

Zvizdić: Zašto blokira objavu. Arhiv

Piše: K. KEŠMER

23.4.2019

Sindikati državnih policijskih agencija prije više od godinu pripremili su pravilnik za izradu uniformi te ga uputili Vijeću ministara BiH. Iako je jednoglasno usvojen, objavu u „Službenom listu BiH“ nikad nije doživio. Zapeo je negdje u ladici predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića. 

Nema odgovora

Pravilnik su sindikati sačinili zajedno i ispoštovali su najviše evropske standarde. On, međutim, nikad nije zaživio.

Problem je nastao kada su se uposlenici državnih policijskih agencija pobunili zbog loše i nekvalitetne uniforme. Najglasniji su bili pripadnici Granične policije BiH, koji imaju i najviše „terena“.

- Oprema se raspadala vrlo brzo. Osim što nije uvjetna za rad, neugledno je da graničari budu pocijepani – kazao nam je Dragan Krvavac, predsjednik Saveza policijskih organa u BiH.

On ističe da je pravilnik davno prošao sve procedure da bi bio objavljen u „Službenom listu“, čime bi postao pravosnažan i čime bi se stekli uvjeti da se oprema pravi po boljim i višim standardima.

Krvavac: Oprema nam se raspada. Arhiv

- Ne razumijemo zašto se čeka. Pitali smo ministra sigurnosti Dragana Mektića i Zvizdića zašto se blokira, ali odgovora nema – kaže Krvavac.

Zanimljivo je, ističe on, da su graničarima nedavno podijeljene stare uniforme.

- Potpuno su nekvalitetne. Kažu, ostalo u magacinu!? Sve je to sumnjivo. Pokušava li neko nekome ovdje namjestiti tender? Jer, otkud te stare uniforme sada? Produžavaju li nekome posao? Odugovlači li se zato – neka su od pitanja koja javno postavlja šef Saveza policijskih organa u BiH.

Gdje je problem

S druge strane, ministar sigurnost Dragan Mektić kratko je za „Avaz“ kazao da ne zna gdje je problem.

- Pravilnik je usvojilo Vijeće ministara i sada je kod Zvizdića u ladici. Zašto ga on ne objavi u „Službenom listu“, stvarno ne znam – kratko je kazao Mektić.

Žalbe kompanija

Ranije su žalbe na novi pravilnik imale i neke domaće kompanije, koje su isticale da ne mogu ispuniti predviđene uvjete.

- Zašto ne bi mogle? Pa to su uvjeti koje koristi cijela Evropa. I sve te firme rade i za evropsko tržište i mogu ispuniti uvjete, a za nas ne mogu – kaže Krvavac.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.