BIH

Bakirovo oružje za ne daj Bože: Proizvodnja bosanskih haubica povjerena srbijanskom trgovcu oružjem

Žurnal.info/Avdo Avdić

31.7.2018

„Radit ćemo pokretnu haubicu. Radit ćemo to za tržište, ali i za ne daj Bože“, kazao je sredinom aprila bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović, nakon čega su uslijedile brojne osude iz Srbije i Republike Srpske, piše Žurnal.info.

Ali pokretna haubica za „ne daj Bože“, uopće ne postoji. Primjerak „proizveden“ u preduzeći BNT Novi Travnik praktično je neupotrebljiv, a široka proizvodnja nikad neće ni početi. Iza svega, tvrde izvori Žurnala, stoji srbijanski trgovac oružjem Đorđe Tešić koji je prije 8 godina hapšen zbog ilegalne prodaje oružja Južnom Sudanu koji je pod sankcijama UN-a. Đorđe Tešić je prvi rođak Slobodana Tešića, jednog od najpoznatijih trgovaca oružjem na svijetu, čije se ime nalazi na crnoj listi SAD-a, i koji je bio pod sankcijama Ujedinjenih nacija.

Sve je počelo 11. jula 2013. godine. Tada kompanija BNT TMH Novi Travnik potpisuje ugovor sa firmom Consing ltd, registrovanom na Belizeu.

„Predmet ugovora je analiza aktualnih zahtjeva tržišta i savremenih svjetskih rješenja u oblasti samohodnih oruđa kalibra 155 milimetara, njihove municije i sistema za upravljanje vatrom“, piše u članu 1 ovog ugovora koji je u posjedu Žurnala. 

Ugovor su potpisali Atif Rosić, u ime BNT-a, te Đorđe Tešić, u ime off shore kompanije Consing. Projektant, u ovom slučaju Tešićeva kompanija Consing, dužna je, prema ugovoru dostaviti materijale i dokumentaciju na osnovu koje bi bila izrađena haubica.

Tako je u avgustu 2014. godine za potrebe razvoja haubice BNT-u dostavljen stari teretni kamion marke FAP. Kupljen je na Palama, a prema otpremnici broj 5-8/14 kao vlasnik je navedena firma Consing sa Belizea.

 

Nadalje, u martu 2015. godine Tešićeva druga firma MIKRO, prema otpremnici broj D01/2015 dostavila je materijale za proizvodnju ove haubice vrijedne 66 hiljada eura. Međutim, ova roba nije uopće ocarinjena kao roba namijenjena za proizvodnju vojne opreme. Osim toga, Tešićevi ljudi su, bez ikakvih procedura u BiH unijeli „eletkronske ploče“ također namijenjene za proizvodnju ugovorene haubice. Elektronske ploče su, prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, unesene u torbama preko Bijeljine, a fotografije iz BNT-a dokazuju da su završile u toj fabrici.

„Đorđe Tešić je na razvoj ove haubice do sada uložio oko pola miliona maraka“, kazao je izvor Žurnala.

Međutim, prema odredbama tačke 8.1. ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, BNT Novi Travnik će Tešićevoj firmi plaćati proviziju za svaku proizvedenu haubicu.

„Dvadeset procenata od prodajne cijene za svako proizvedeno oruđe za prvih 18 mjeseci SISTEMA TMG, te 15 posto od prodajne cijene za svako naredno izrađeno oruđe 155 mm na kamionskoj šasiji“, piše u Ugovoru.

Ukoliko, pak, proces proizvodnje ne uspije, Tešićeva kompanija će aktivirati bankovne garancije u iznosu od 3 miliona maraka.

„Projekat je definitivno propao, tako da očekujemo da Tešić uskoro protestira garancije“, ustvrdio je Žurnalov sagovornik.

Da je projekat propao dokazuje i dokumentacija u vezi sa firmom Consing sa Belizea, prema kojoj je Tešićeva kompanija ugašena u januaru ove godine. Dva mjeseca nakon što je gašenja Consinga, federalni premijer Fadil Novalić je izjavio da je „Federacija proizvela haubice dalekog dometa“. Skoro nemoguće je ustvrditi da je premijer Novalić neinformisan, jer je član Nadzornog odbora BNT-a Novi Travnik – Šaban Rizvić, biznismen koji je zajedno sa premijerom FBiH osnovao privatnu firmu NT-WATT doo čije sjedište u krugu državnog BNT-a, zaključuje Žurnal.info.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.