BIH

Dobar sluga je zao gospodar

Džaferović: Nije ni kandidiran da bi pobijedio

S. NUMANOVIĆ

15.9.2018

Šefik Džaferović nešto je „najbolje“ što je Stranka demokratske akcije mogla ponuditi svojim biračima za poziciju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ako je to tako, ne samo da je SDA teški gubitnik nego njoj i nije stalo ni do države ni do Predsjedništva.

Džaferović, koji se počeo javnosti obraćati kako jedino i umije - nemušto, frazerski, sterilno i dozlaboga dosadno, ne samo da nije najbolje što bi SDA mogla ponuditi već nije ni kandidiran da bi pobijedio. Naprotiv!

Puno mahana

Bakir Izetbegović ima puno mahana. No, niko mu ne može osporiti da je dosta dobar u spletkama i podmetanjima. Ima ih koji će reći da samo to i umije.

Tako je i ovog puta.

Nakon peripetija, zapleta sapunskih opera indijske produkcije, on je iznjedrio Džaferovića. Svi kažu da ga je kandidirao jer ga sluša. Pogrešno.

Čak je i inteligencija Bakira I. dovoljno „britka“ da zna da je dobar sluga zao gospodar. Rekli su mu pametniji od njega koji su oko njega da je postavljanje poslušnika na poziciju moćnika opasna igra u kojoj bi Bakir već neke od predstojećih godina sunce mogao gledati kroz vizuru zatvorskih rešetaka.

Politička historija prepuna je takvih slučajeva da su oni već postali pravilo. Mi na Balkanu, ma koliko volimo historiju, ne moramo se vraćati predaleko niti tražiti predaleko. Samo pogledajmo šta se desilo nekadašnjem svemoćnom premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu.

On je instalirao Jadranku Kosor u koju se zaklinjao, na poziciju predsjednice HDZ-a i premijerke. Ona mu se na toj vašarskoj manifestaciji u Zagrebu zahvaljivala na časti, zaklinjala na vječnu vjernost i kovala u zvijezde.

A onda ga je strpala u zatvor!

I ne samo to. Uradila je sve što je mogla da iza rešetaka ostane što duže.

Izuzetne veze

Što bi Džaferović bio drugačiji?

Čovjek ima izuzetne veze u tužilaštvima i policijskim agencijama. Dokaz za to su i članovi bliže i dalje porodice, ali i ne mali broj prijatelja koje je udomio u tim institucijama.

Plus i sam kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH ima sigurnosni background. Ergo, zna kako se čovjek može strpati u dugi zatvor.

Ograničenih intelektualnih dometa, Bakir I. odabrao je Džaferovića jer od svih kandidata koji su u to vrijeme bili u opticaju ima najmanje šanse da prođe.

Samo to dovoljno je Džaferović-kandidatu za osvetu. Plus vlastohleplje koje je sasvim prirodna osobina bilo kog aparatčika.

Bakir I. ima, dakle, dodatni razlog za duge besane noći. On zna da je svojevremenu kandidaturu za člana Predsjedništva od Sulejmana Tihića dobio jer je ovaj potonji smatrao da Bakir I. neće pobijediti. Kad je, međutim, pobijedio, on se osvetio Tihiću.

Što bi Džaferović bio izuzetak?

Anonimus i na Google 

Džaferović je prilični „anonimus“ i za jedan internet pretraživač, kakav je Google.

Kada tamo ukucate njegovo ime i prezime, pretraživač izbaci da ima 21.100 kategorija gdje se ovo ime i prezime spominje.

Poređenja radi, kada ukucate u isti pretraživač onog mlađahnog kandidata Naše stranke za Predsjedništvo BiH, izađe čak 60.000 više rezultata.

Džaferović je rođen 9. septembra 1957. U oskudnim informacijama na internetu može se naći i da je oženjen i da je otac jednog djeteta...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.