SKANDAL

CIK nezakonito dodijelio mandat Miomirki Melank

Ušla putem kompenzacijske liste, iako nije bila na spisku za taj mandat

Arhiv

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

31.10.2018

Najnoviji skandal u režiji Centralne izborne komisije BiH desio se pri popuni poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, za koji je utvrđeno da strukturom nakon izbora 7. oktobra ne zadovoljava ustavnu odredbu prema kojoj u tom domu moraju biti izabrana i najmanje četiri poslanika iz reda srpskog naroda. Naime, CIK je dodijelio mandat Miomirki Melank iz Naše stranke zato što je Srpkinja, kako bi popunio nedostajući broj poslanika iz tog naroda, ali je pritom prekršio zakon.  

Divlji zapad

Jasno je to iz člana 10.6 Izbornog zakona BiH, prema kojem se, ako se u Predstavnički dom direktnim putem ne izaberu najmanje po četiri poslanika iz svakog od konstitutivnih naroda, onda se nedostajući poslanici imenuju s kompenzacijskih lista.

Miomirka Melank nije na kompenzacijskoj, nego na redovnoj listi Naše stranke i samim tim je prekršen zakon.

Kako je za „Avaz“ potvrdio Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH, ta će se stranka zbog ove odluke žaliti Apelacionom odjelu Suda BiH.

- Jer, očigledno je da je CIK u ovom slučaju drugačije tumačio zakon nego kod identične situacije nakon izbora 2014. godine i nadamo se da će Sud BiH to i utvrditi - kazao je Magazinović.

Da je u ovom slučaju grubo prekršen zakon, smatra i Damir Arnaut, potpredsjednik SBB-a.

- Ovo je jedna od onih situacija gdje je zakon kristalno jasan, a institucija ga drsko i namjerno krši. Ovaj sistem sve više liči na Divlji zapad, kabadahije na položajima krše osnovna ljudska prava, vlada kultura straha i samovolje i krajnje je vrijeme da se ta osiona i nepismena kasta zaustavi - ocijenio je Arnaut.

Inače, CIK je unio potpuno pometnju u proces imenovanja nedostajućih poslanika iz reda srpskog naroda u Predstavnički dom FBiH. Oni su u odluci o dodjeli mandata Miomirki Melank naveli da su 22. oktobra utvrdili da u tom domu nedostaju dva poslanika iz reda srpskog naroda. A kada se pogleda ta odluka, vidljivo je da je prije devet dana CIK tvrdio da nedostaju tri poslanika iz tog naroda.

Postizborna krađa

Sada CIK tvrdi da je kvota propisana Ustavom FBiH u Predstavničkom domu, kada su svi narodi u pitanju, popunjena. No, na naš upit ko su preostala tri poslanika iz reda srpskog naroda, nismo dobili odgovor.

Nezvanične informacije govore da su oni, osim Melank, Mira Grgić (SDP), Mile Atlagić (SDP) i Goran Opsenica (HDZ BiH). Najviše reakcija izazvala je informacija da je Opsenica, inače još aktuelni ministar u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona, iz reda hrvatskog naroda odlukom CIK-a kao poslanik postao Srbin. Ovaj slučaj posljednji je u nizu koji podgrijava sumnje u regularnost izbornog procesa u BiH koji danima prate priče o izbornoj, ali i postizbornoj krađi.


Arnaut: Zaustaviti osionu kastu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.