ZABRINJAVAJUĆE

Uginula dva bjeloglava supa u Blagaju

Na osnovu makroskopse i mikroskopske slike najvjerovatnije su životinje uginule od posljedica trovanja

Sup Lilly. Omladinski klub "Novi Val" Blagaj

Avaz.ba

23.11.2018

Omladinski klub "Novi Val" Blagaj poslao je saopćenje za javnost kako bi obavijestio da je došlo do uginuća dvije jedinke bjeloglavih supova koje su se nalazile u Eko-centru Blagaj.

Kao što su mnogi upoznati, dana 22. oktobra u Eko-centru Blagaj je došlo do trovanja psa Plenkija, koji je u početku pokazivao znakove letargije, ali njegovi problemi nisu ozbiljno shvaćeni, a njegovo stanje se naglo pogoršalo nakon čega je i uginuo.

- Nakon nekoliko dana od uginuća psa Plenkija primijetili smo da se nešto čudno dešava i sa supovima, odmah smo obavijestili veterinare, nadležne kantonalne i federalne inspektore i pokušali spasiti ptice - navodi se u saopćenju.

Pošto se nije znalo o čemu se radi, uzeti su uzorci koji su poslani na Veterinarski fakultet Sarajevo, gdje se radilo na analizama za viruse.

- U međuvremenu smo sa kolegama iz Španije, Makedonije i Srbije pokušali spasiti ptice dajući im lijekove, gdje je mužjak Jablan uspio da se oporavi, a ženka Lily nakon 7 dana danonoćne borbe je nažalost uginula na rukama naših članova organizacije - saopćeno je iz Omladinskog kluba.

Nakon uginuća, ženka Lily odmah je prebačena na patologiju Veterinarskog fakulteta u Sarajevo, a nastavilo se sa praćenjem i monitoringom mužjaka koji se vrlo brzo oporavio i čekalo se na nalaze patologije kao i nalaze koji su rađeni na eventualno prisustvo virusa. 22. novembra u jutarnjim satima nakon provjere kafeza utvrđeno je da je mužjak Bjeloglavog supa -Jablan uginuo. 

- Želimo također da obavijestimo javnost da su danas pristigli nalazi sa patologije i nalazi za viruse gdje ptica nije bila pozitivna ni na jedan od potencijalo mogućih virusa (West Nill linija 1 i 2, Avijarnih paramikso virusa tip 1 kao i prisustvo ptičijih influenca A virusa) koje je radio prof.dr Teufik Goletić - rečeno je u saopćenju .

Nakon patološkog pregleda ženke Lily doneseno je i mišljenje doc. dr. Amera Alića.

- Na osnovu makroskopse i mikroskopske slike mišljenja smo da je najvjerovatnije životinja uginula od posljedica trovanja. Nažalost nismo u mogućnosti utvrditi tačan izvor trovanja niti identificirati toksičnu supstancu - kaže se u mišljenju. 

Iz  ove organizacije su željeli skrenuti pažnju javnosti da su u posljednjih 20 dana primili veliki broj informacija koje su vezane za trovanje pasa i mačaka na širem području Mostara ali i Federacije BiH.

U razgovorima sa partnerskim organizacijama dobili smo također informacije da je trovanje životinja postalo uobičajeno i da se ovakvim radnjama mora stati u kraj. Na kraju želimo poručiti građanima Bosne i Hercegovine da Novi val nastavlja sa projektom vraćanja bjeloglavih supova u Bosnu i Hercegovinu i da nas ovakve stvari sigurno neće obeshrabriti - zaključuje se u saopćenju. 


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.