JAVAŠLUK

Vlada se bavi kadrovima i raspodjelom novca

Od početka godine Vlada FBiH donijela oko 30 zakona, od 92 koliko ih je u programu rada, a do kraja godine ostao još mjesec

Posljednji zakon donijeli sredinom oktobra

M.R.S.

3.12.2018

Iako nije usvojila ni polovinu zakona planiranih za ovu godinu, Vlada FBiH posljednjih se mjeseci bavi uglavnom usvajanjem informacija, kadrovskim rješenjima i odlučivanjem o raspodjeli budžetskog novca. 

Kraj godine 

Od početka godine Vlada je donijela oko 30 od 92 planirana zakona, a do kraja godine ostao je još mjesec. Posljednji zakon usvojila je sredinom oktobra, iz čega bi se moglo zaključiti da je odustala od realizacije vlastitog plana. 

U Vladi kažu da se na sjednicama bave dominantno tehničkim stvarima, a donošenje zakona, pravdaju se, zakočeno je zato što nova vlast može povući i revidirati sve što ovaj saziv Vlade uputi ka Parlamentu. Očekuju da će do kraja godine imati još četiri-pet sjednica.

Novi zakoni

Između ostalog, čekaju se novi zakoni o policijskim službenicima, o javnom okupljanju, o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, o lovu...

Šehić: Politički neodgovorni

Politički analitičar Vehid Šehić ističe da nije iznenađen, jer je, dodaje, karakteristika i izvršne i zakonodavne vlasti da ne ispune planirano. 


- Time pokazuju koliko su politički odgovorni prema građanima, zbog kojih se i donose zakoni – kazao je Šehić. 

Tehnički mandat 

Alen Čular iz nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa, naglasio je da je Vlada daleko od usvajanja planirana 92 zakona i teško da će se to promijeniti, jer su bili izbori i sada Vlada radi u tehničkom mandatu.

- Zbog okolnosti, predizborne i postizborne situacije, sumnjam da će se sada fokusirati na zakone – dodao je Čular.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.