NAJAVE Predsjedavajući Predsjedništva BiH zakazao novu sjednicu sa 50 tačaka dnevnog reda

Dodik s Cvijanović sprema sječu ambasadora

Prema Ustavu RS, predsjednik ovog entiteta predlaže i bira ambasadore, a član Predsjedništva to treba da proglasi, kaže on

Srna
05.12.2018 19:54

Cvijanović i Dodik: Sutra sastanak u Banjoj Luci

Foto: Arhiv

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je za narednu srijedu, 12. decembar, zakazao sjednicu Predsjedništva, koja, kako je naveo, može biti održana u zgradi u Sarajevu ukoliko bude postignut dogovor o isticanju zastave Republike Srpske, u suprotnom će predložiti da bude održana videolinkom.

- U Predsjedništvu i dalje imamo problem isticanja zastave Republike Srpske na sastancima kojima prisustvujem. BiH je sastavljena iz dva ravnopravna entiteta i iz toga proizlaze sva kasnija postavljenja organa BiH. U pogledu isticanja zastave moj pristup ostaje isti - rekao je Dodik danas novinarima nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metjuom Palmerom (Matthew) u kabinetu u Sarajevu.

Dodik je naveo da je na dnevnom redu prve radne sjednice Predsjedništva BiH 50 tačaka, od kojih je jedna smjena ambasadora.

- Povući ću značajan broj ambasadora i veoma brzo imenovati nove. Zato ću sutra u Banjoj Luci razgovarati s predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, jer, prema Ustavu RS, predsjednik ovog entiteta predlaže i bira ambasadore, a član Predsjedništva to treba da proglasi. Želim da se ponašam u skladu s Ustavom Republike Srpske - poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, na sjednici bi trebala biti donesena jedna izjava o evropskim integracijama, veliki broj bilateralnih sporazuma te razmatran rad Vijeća ministara u oblasti evropskih integracija.

NA VRH