SJEĆANJE

Obilježena godišnjica formiranja Prve proleterske brigade

Poruka ovog skupa je da trebamo čuvati spomen-obilježja i tradiciju Narodnooslobodilačke borbe

Al.B.

22.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U prisustvu više od 200 antifašista iz Rudog, Sarajeva, Beograda, Banje Luke, Vareša, Ilijaša, Vogošće, Hadžića, Goražda, Bajine Bašte i drugih gradova, u Rudom je obilježena godišnjica formiranja Prve proleterske brigade. Brojne delegacije položile su cvijeće na spomenik brigadi na trgu u centru Rudog. 

– Poruka ovog skupa je da trebamo čuvati spomen-obilježja i tradiciju NOB-a. U tom periodu mira smo odrastali, školovali se i zapošljavali i to vrijeme pamtimo kao lijepo – kazao nam je Blagoje Cerović, organizator skupa.   

Aleksa Paponjak i danas čuva kopiju umjetničke slike koju je njegov otac Mišo naslikao kao dar Josipu Brozu Titu. Originalna verzija danas se čuva u Beogradu. 

– Moj otac je bio samouki umjetnik i odlično je crtao. Za neku veliku proslavu Općina Rudo je tražila da u ulju uradi sliku formata dva metra sa metar i po i to je bio poklon Titu. Radio je na slici oko dva mjeseca. Sliku na kojoj se vidi prvo postrojavanje Prve proleterske brigade uradio je po sjećanju, jer je kao dječak od 14 godina tome prisustvovao – kaže Aleksa.

Mirko Vasiljević iz Beograda prvi put u životu bio je u Rudom. Kaže da događaje iz zajedničke historije svih naroda bivše države treba prenositi i mladima.

 – Ja mislim da će bar mladi nekada ponovo živjeti skupa, jer ne možemo rascjepkani. Drugi se ukrupnjuju, a mi se dijelimo – dodaje Vasiljević.

Uz zastave BiH i bivše Jugoslavije, u Rudom se razvilo i kozaračko kolo, ispred ulaza u prostorije boračke organizacije pano sa likom Josipa Broza, a unutra slika Draže Mihailovića. Ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo nada se da snage koje pokušavaju oživjeti fašizam u tome neće uspjeti.

 – Mislim da je ludost pokušavati izjednačiti to dvoje. Treba se podsjetiti da je zastava UN-a jednom i nikad više bila na pola koplja. To je bilo kad je umro Josip Broz Tito, čovjek koji je imao podršku cijelog svijeta – ističe Fišo.

Vlastimir Jevtić iz Lajkovca predstavlja Udruženje Jugoslovena i kaže da ono okuplja ne samo jugonostalgičare već i borce za obnovu nekadašnje države.

– Nije realno sad u ovoj situaciji, ja to znam, ali ideja ne umire. Dok postoji, kao i rijeka, ide do ušća, a sav šljam okolo će ostati. Ovaj datum je značajan za našu JNA, ali onu kojom je Tito komandovao. Kad je došlo do promjene vrhovnog komandanta, ona je doživjela slom i sramno je završila. Upropastili su nam tad armiju i evo sada šta živimo. Mladi ne trebaju slušati one koji pokušavaju da izjednačavaju i četnike da su i oni bili neki borci – poručuje Jevtić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.