BIHAMK

Vozači, oprez: Zbog niskih temperatura moguća poledica

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uvjetima na putu

Oprezna vožnja uz obavezno posjedovanje zimske opreme. Arhiv

Avaz.ba

28.12.2018

Na većini puteva u našoj zemlji jutros se saobraćaj odvija po mokrom kolovozu. Izuzetak su dionice u južnim krajevima gdje je kolovoz suh.

Zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu. Posebno izdvajamo puteve u višim predjelima, kao i mostove, vijadukte i prilaze tunelima. 

Na dionici Dobro Polje-Brod na Drini upozoravamo na mogućnost obrušavanja snježnih lavina. 

Magla smanjuje vidljivost na magistralnom putu M-17 Konjic-Drežnica i Stup-Blažuj kao i puteve u dolinama rijeka: Bosne, Spreče, Lašve i Save. 

Na sitnije odrone zemlje ili kamenja skrećemo pažnju u usjecima i na planinskim prevojima. 

Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V), na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom. 

Sanacija mosta izvodi se na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog čega je saobraćaj teretnih vozila obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Donjeg Vakufa i Travnika, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na ostalim putevima sa aktuelnim radovima saobraćaj se odvija sporije, uz obavezno poštivanje postavljene signalizacije.

Izdvajamo dionicu autoputa A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, dionicu autoputa Bosanska Gradiška-Banja Luka, kao i magistralne puteve: M-4 Teslić-Karuše, M-5 Mrkonjić Grad-Ključ (ulaz u Ključ), M-18 Olovo-Kladanj (Karaula) i M-19.2 Vitalj-Vlasenica.

Na graničnim prijelazima za sada se ne čeka duže od 30 minuta.

Zbog loših uslova za vožnju u Crnoj Gori zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Hum-Šćepan Polje. 

Na graničnom prijelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.