BIH

SDP-u sada pašu i SDA i "njen derivat" PDA

"Avaz" saznaje da su se jučer u četiri oka već sastali izetbegović i lider PDA Kukić

Bijedić: Idemo u pregovore. Arhiv

A. H.

19.1.2019

Predsjedništvo Kantonalnog odbora SDP-a na jučerašnjoj sjednici donijelo je odluku da krenu u pregovore sa SDA i PDA u vezi sa formiranjem buduće vlasti u Tuzlanskom kantonu.  

SDP će u pregovore ići kao dio Bh. bloka, a prema riječima predsjednika KO SDP-a TK Envera Bijedića, na ovaj potez su se odlučili jer smatraju da, kao izborni pobjednici, SDP mora biti dio vlasti.

- Predsjedništvo KO SDP-a TK je jednoglasno donijelo odluku da se krene u pregovore i sa SDA i sa PDA kao budućim partnerima u vlasti. O svemu treba da se usaglasi i Bh. blok, a našu odluku treba u ponedjeljak da potvrdi Kantonalni odbor SDP-a – kazao nam je sinoć Bijedić.

Bijedić navodi da se o formiranju zajedničke vlasti sa SDA i PDA još nije razgovaralo sa predstavnicima ovih stranaka. Najnovijim odlukama SDP-a TK se potvrđuje da se SDP i javno predomislio i da im sada odgovaraju i SDA i PDA, koju su nazivali derivatom SDA.

Također, kako "Avaz" saznaje, SDA je i ovaj put bila brža od SDP-a, jer su se jučer u četiri oka već sastali Bakir Izetbegović i lider PDA Mirsad Kukić.

Alić: Do sada nije bilo kontakata SDP-a i PDA

Senad Alić, predsjednik KO PDA TK, nije iznenađen odlukom Predsjedništva SDP-a TK da ova stranka krene u razgovore sa SDA i PDA oko budućeg formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu.  

- Nije bilo nikakvih kontakata sa PDA od strane SDP-a, premda imamo naznaka da bi se ili u toku vikenda ili početkom naredne sedmice mogli ostvariti neki kontakti i otvoriti pregovori. Vidjet ćemo šta će se događati naredne sedmice – kazao nam je kratko Alić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.