PROGNOZE

Iduće sedmice i do 16 stepeni

Od danas će biti pretežno sunčano i jutra će biti toplija

Piše: A. ČENGIĆ

17.2.2019

Nakon snijega, minusa i mrazeva, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda iduće sedmice očekuje nas naglo zatopljenje. Dnevne temperature rast će i do 16 stepeni!

Magla u kotlinama

Već danas osjetit će se temperaturne razlike, a maksimalna temperatura ići će do 14 stepeni.

Prevladavat će sunčano vrijeme i jutra će biti toplija.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini bit će pretežno sunčano. Ujutro će puhati vjetar s istoka, a u popodnevnim satima najavljen je jugo koji će donijeti još više temperature. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od -2 do 6, a najviša dnevna uglavnom između 13 i 16 stepeni.

Meteorolozi najavljuju vjetar sa sjevera Afrike, pa će cijele sedmice biti toplo.

Opasnost po zdravlje

S obzirom na to da je prva polovina februara bila dosta hladna, temperature su padale i do minus 10 stepeni, najavljeno otopljenje sa sobom nosi i val virusa.

Ljekari pozivaju građane da pravovremeno reagiraju kako bi se izbjegle zdravstvene tegobe. Navode da virusima odgovara toplije vrijeme i vrlo lako se javljaju infekcije.

Moguć proljetni snijeg

Prema prognozama svjetske meteorološke stanice „AccuWeather“, proljeće će u mnogim dijelovima Evrope stići ranije.

- Što se tiče Balkana, zimska hladnoća zadržat će se tokom marta, a moguć je i proljetni snijeg. Visok pritisak nad zapadnom Evropom omogućit će hladnom zraku iz Rusije da filtrira sve do južnog Balkana - navode meteorolozi „AccuWeathera“, dodajući da tim dijelovima u aprilu i maju zbog otapanja snijega prijeti opasnost od poplava.

U BiH i regionu očekuje se proljeće s manje padavina od prosjeka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.