SARADNJA

Iduće sedmice konkurs za 257 vojnika Oružanih snaga BiH

Promociji prisustvovali učenici završnih razreda iz srednjih škola u BPK Goražde

Aktivnosti OSBiH odvijaju se uz podršku NATO štaba u BiH

Al. B.

11.4.2019

Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH u Goraždu su promovirali javni poziv za prijem novih pripadnika, ali i kadeta koji će biti školovani na akademijama u prijateljskim i partnerskim državama. 

Promociji su prisustvovali učenici završnih razreda iz srednjih škola u BPK Goražde, koji su dobili potrebne informacije o profesiji vojnika, a onima koji to žele upućen je poziv da se prijave na konkurs.

- Ova aktivnost se odvija na više lokacija u BiH. Ovo je proces u kojem nastojimo predstaviti prednosti i mogućnosti koje mladima u BiH nude OSBiH. Oružane snage primaju vojnike, ali i kadete koji mogu postati oficiri OSBiH. Po osnovu bilateralnih sporazuma šaljemo ih u više zemalja i jako smo zadovoljni tim procesom – kazao je pomoćnik ministra za upravljanje personalom u Ministarstvu odbrane BiH Sead Muratović.

Brigadir Nedžad Novalija dodaje da Oružane snage BiH nude niz mogućnosti i izuzetne uvjete.

– Već iduće sedmice ćemo raspisati konkurs za prijem 257 vojnika u sistem OS. Želimo im pružiti mogućnost. Cilj je da mladim ljudima pomognemo da ostvare svoju egzistenciju i ostanu u BiH – pojašnjava Novalija.

Promociji je prisustvovao i Čarls Koler (Charles Kohler) iz Nacionalne garde Merilenda u SAD, s kojom naša zemlja ima partnerske odnose.

On je istakao vrlo uspješnu saradnju u okviru međudržavnog programa „Vojska vojsci“, a ovih dana su u BiH da bi s Ministarstvom odbrane razgovarali o jačanju kapaciteta strateškog komuniciranja i odnosa s javnošću.

- Čast je raditi s našim partnerima, a s BiH partneri smo već 15 godina. Bio sam u BiH vjerovatno 12 puta i veliko je to iskustvo za mene lično. Danas imam jedinstvenu priliku da vidim kako naši partneri rade s medijima i regrutiranju – istakao je Koler.

Aktivnosti OSBiH odvijaju se uz podršku NATO štaba u BiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.