ISTRAŽUJEMO

Ko ima pravo na besplatno liječenje u inozemstvu

Zavod snosi sve troškove za pacijente koji su obuhvaćeni Pravilnikom

Mnogi se upućuju na transplantacije u inozemstvo

A. NUHANOVIĆ

14.4.2019

Mali broj građana naše zemlje upoznat je s pogodnostima koje postoje prilikom liječenja na modernim klinikama u inozemstvu. U najkraćem, prema Pravilniku Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, 12 bolesti može se liječiti u inozemstvu.

Operacije i transplantacije

- To su urođene srčane mane, oboljenja iz oblasti dječije onkologije koja se mogu liječiti transplantacijom koštane srži, neurohirurška oboljenja djece i odraslih koja se liječe gama nožem, potom embolizacija, stentiranje i koilovanje krvnih sudova, tumori oka kod djece i odraslih, ekstenzivne opekotine na više od 60 posto površine tijela, transplantacija jetre, bubrega, pankreasa, srca, rožnjače kod djece i odraslih. Također, sredstva se izdvajaju i za transplantaciju koštane srži odraslih, za elektrofiziološka ispitivanja kompleksnih aritmija s eventualnom radiofrekfentnom ablacijom, rijetku patologiju kod djece, osteosarkom koji se može liječiti operativnim putem, te za ugradnju uređaja za dugotrajnu mehaničku cirkulatornu potporu - pojasnili su iz Zavoda.

Zavod je za operacije i transplantacije urađene prošle godine izvan BiH isplatio 22 miliona KM. Za ovu godinu planiran je isti iznos.

Pravilnikom nije obuhvaćena operacija zamjene aortnog zaliska, tzv. metoda TAVI, koja se odnedavno radi u BiH. Pacijenti na zahvate idu van zemlje, a dvostruko su skuplji nego u BiH.

Krupan problem u Federaciji BiH je i nedostatak određenih citostatika, s kojim se mjesecima susreću oboljeli od raka.

- Osiguranicima je omogućena terapija, jer Zavod refundira troškove nabavke deficitarnih citostatika onima koji imaju saglasnost za liječenje lijekovima čija se nabavka finansira sredstvima federalnog Fonda solidarnosti - kažu u Zavodu.

Ponovljeni tenderi

Ističu da rade sve što je u njihovoj moći kako bi pacijentima svi neophodni lijekovi i terapije bili dostupni.

- U ponovljenom postupku, koji je u toku, a u kojem je precizirano 17 lijekova, u okviru 17 LOT-ova i za koje je otvaranje ponuda bilo 2. aprila, za 14 LOT-ova nisu dostavljene ponude. Evidentno je da za određeni broj lijekova koji su deficitarni čak i u više provedenih postupaka javnih nabavki, za neke i u tri vođena postupka, nije bilo ponuda ili su bile neprihvatljive. Nesporno je da se radi se o razlozima na koje Zavod objektivno ne može utjecati – saopćeno nam je iz Zavoda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.