ALARMANTNO

U manje od tri sedmice četvero nestalih na području BiH

Riječ je većinom o osobama koje odlutaju od kuće, posebno strahujemo u ovom periodu, kad ljudi, s lijepim vremenom, više izlaze u prirodu, kaže Solak

Spasioci neumorno tragaju

Piše: A.KAPO

22.4.2019

Ružica Bičvić iz Sarajeva nestala je prekjučer u 18.30 sati kod ulaza u zgradu na Trgu Vilijema Šekspira na broju 2 u sarajevskom naselju Dobrinja. Porodica koja je zamolila za pomoć u pronalaženju, slučaj je prijavila policiji te moli sugrađane da se, ukoliko neko primijeti ovu ženu, jave na broj 061 351 786 ili najbližoj policijskoj stanici. 

Nestanak Ružice Bičvić, koja ima demenciju, četvrti je u nepune tri sedmice na području BiH. 

Nestanak Šemse Marić (77) iz Mostara imao je sretan epilog. Marić, također dementna osoba, nestala je 16. aprila, a dan poslije pronađena je iznad vrela rijeke Radobolje. Osim spasilaca, velike zasluge idu i građanima, koji su proslijedili korisne informacije. U potragu na veoma nepristupačnom terenu bilo je uključeno 40 spasilaca.

S druge strane, još nema rezultata potrage za Salihom Omerović(54) iz Milačevića kod Srebrenice. Pod rukovodstvom Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), jučer se, nakon jednodnevne pauze, nastavilo tragati za njom. Saliha je nestala prije sedam dana oko 17 sati dok je čuvala ovce sestre Ramize Hasanović.

Posljednji put je viđena u utorak oko ponoći u Vučevcu kod Sućeske, ispred kuće Havke Muminović, koja nepoznatu osobu iz straha nije smjela primiti u kuću u gluho doba noći. Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a, potvrdio je jučer za naš list da, zbog već velikog protoka vremena, strahuju od najgoreg, ali da ne odustaju.

- Mi uvijek nestalu osobu tražimo s pretpostavkom da je živa – kaže Solak. 

O sve učestalijim nestancima osoba u našoj zemlji, Solak napominje kako se u većini slučajeva radi o starijim i dementnim osobama.

- Nažalost, mnogo je bolesnog svijeta. Najčešće se radi o osobama koje, jednostavno, odlutaju od kuće. Sada ćemo imati pune ruke posla. Ide i lijepo vrijeme, ljudi izlaze u prirodu, posjećuju planine, rijeke, jezera... Da ne bi doživjeli nesreću, apeliramo na dodatni oprez - poručuje Solak.

On pojašnjava da se, nakon što slučaj zvanično bude prijavljen, policiji, javnosti, gorskim službama spašavanja i civilnim zaštitama prosljeđuju sve korisne informacije te slijede opsežne potrage. Takve akcije nekad urode plodom, a nekad, nažalost, bude kasno. U oba scenarija, sve to iziskuje ogromne ljudske i finansijske resurse.

Potraga za 28-godišnjim Senahidom Čagom iz Zenice, koji je nestao još 2. aprila, i dalje traje. Za njega se pretpostavlja da je pao u rijeku Lašvu. Spasioci su češljali korita rijeke Bosne i Lašve, ali bez uspjeha. 

U potrazi učestvuju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona ZDK i FUCZ-a, rodbina, prijatelji i dobrovoljci. Čagu je 2. aprila na putu M-17, na mostu kod skretanja za Lašvu, ostavio prijatelj s kojim je te večeri bio vani. Htio ga je odvesti u restoran “Titanic”, koji se nalazi u neposrednoj blizini tog mosta, gdje inače i radi, ali mu je on rekao da stane tu pa će pješice otići do restorana. Policija je posljednji put njegov mobitel locirala 9. aprila 5 minuta poslije ponoći.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.