BIH

Poslanici pozdravili brisanje člana o zabrani fotografiranja policajaca

Avaz.ba

24.4.2019

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Draško Stanivuković smatra da je pobjeda građana, medija, nevladinog sektora i javnosti to što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) povuklo odredbu izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru, koja se odnosila na zabranu fotografiranja policajaca.

Ukazivali su da je bila sporna odredba kojom se kao prekršaj javnog reda i mira predviđalo "neovlašteno fotografiranje ili snimanje kojim se ometa službenik dok vrši svoje dužnosti".

- Ovo je pobjeda svih nas koji smo se borili protiv kazne zatvora za fotografiranje - rekao je Stanivuković u obraćanju entitetskom parlamentu tokom rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

Naveo je da rasprava o ovom zakonu i drugim gubi smisao, jer se dešavaju stvari kao što je ubistvo banjalučkog privrednika Slaviše Krunića, čije izjave je citirao u više navrata.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Senad Bratić je rekao da ne treba zloupotrebljati i koristiti slučaj ubistva Krunića u političke svrhe.

Šefica Kluba poslanika Demokratskog saveza – Demos Spomenka Stevanović je rekla da je dobro što je povučen spomenuti član 4. izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru, jer, je, kaže, izazvao mnogo nedoumica, nerazumijevanja i straha posebno kod novinarske zajednice.

- Član nije bio dovoljno precizan i jasan – dodala je ona.

I šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Žunić je rekao da je i ranije bilo napada da RS usvaja zakone koji ne postoje nigdje u svijetu, a što se, kaže, pokazalo kao netačno, jer niko nije kažnjen ni zbog natpisa na internetu, što je ranije izazivalo određene reakcije u javnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.