DIPLOMATIJA

Ko će naslijediti Vigemarka

Holanđanka, Austrijanac i Rumun u najužem izboru

Ajhorst, Satler, Dobran, Vigemark

S. NUMANOVIĆ

25.5.2019

Angelina Ajhorst (Angelina Eichhorst), Johan Satler (Johann Sattler) i Kosmin Dobran (Cosmin) u ovom su momentu najozbiljniji kandidati za poziciju ambasadora Evropske unije u Bosni i Hercegovini, saznaje "Dnevni avaz".  

Zanimljive biografije

Prema našim informacijama, razgovori s osobom koja bi naslijedila Lars-Gunara Vigemarka (Lars-Gunnar Wigemark) već su obavljeni i ranija lista od 15 kandidata za mjesto šefa Delegacije EU u BiH sužena je na tri, eventualno pet imena.

Vigemark je od 1. marta 2015. godine na ovoj poziciji i, prema pravilima diplomatske službe EU (EEAS), iscrpio je četverogodišnji ambasadorski mandat, ali mu je on produžen.

Što se tiče kandidata za njegovog nasljednika, svi imaju zanimljive biografije. Ajhorst je visoka funkcionerka diplomatske službe EU. Nalazi se na poziciji zamjenika direktora EEAS-a za centralnu Aziju, zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku. Porijeklom je iz Holandije. U okviru trenutne pozicije ona je zadužena i za dijalog Srbije i Kosova.

Satler je ambasador Austrije u Albaniji. Priznat je stručnjak za naš region te je tri godine vodio odjel za zapadni Balkan pri austrijskom ministarstvu vanjskih poslova.

Diplomirao je političke nauke, a potom slavistiku. Upravo mu je ova druga diploma bila jedna od referenci kako bi 2008. godine dobio poziciju direktora ureda WAZ medijske grupacije i „Axel Springera“ u Moskvi.

Iako Satler ima zavidne reference, naruku njegovoj kandidaturi ne ide to što su iz Austrije visoki predstavnik u BiH i komandant EUFOR-a. Unutar EU postoji, stoga, izvjesna rezerviranost prema njegovoj kandidaturi, mada se naši sagovornici slažu da bi on bio možda i najbolji kandidat.

Poznavalac prilika

Još jedan zvaničnik EU, Rumun Kosmin Dobran, pretendira na poziciju ambasadora EU u BiH.

Osim što i sam potječe iz našeg regiona i dobro poznaje ovdašnje prilike, u reference mu se ubraja i odlično poznavanje struktura i metoda rada EU, njene politike, posebno u oblasti vanjskih poslova i odbrane.

Nakon što je napustio rumunsku diplomatiju, pristupio je evropskim institucijama, u kojima je bio na čelu niza odjela Evropske komisije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.