ZANIMLJIVOSTI U malom jezeru Šemunica naselili se dabrovi

Dabrovi se vratili u BiH i postali atrakcija

Godine 2005. iz Njemačke stiglo pet porodica sa 20 jedinki, kao donacija, a useljeni su u rječicu Semešnicu kod Donjeg Vakufa

H. ČALIĆ

Veliko interesiranje ljudi za atrakciju dabrova u Šemunici

Foto: Avaz


Skoro stotinu godina u Bosni i Hercegovini nije bilo dabrova. Istrijebljeni su zbog skupocjenog krzna. A onda je 2005. iz Njemačke stiglo pet porodica sa 20 jedinki, kao donacija, a useljeni su u rječicu Semešnicu kod Donjeg Vakufa.  

Poslije toga, dabrovi su se pojavili u rijeci Spreči, kod naselja Dobošnica u općini Lukavac, a prije dvije godine i u malom vještačkom jezeru u Šemunici kod Gračanice.

Veliki kompleks 

Naša ekipa posjetila je ovu lokaciju, koja je postala prava atrakcija, zahvaljujući lovcima iz Gračanice Dževadu Đuliću, Sulji Kahvedžiću i Midhatu Gazibegoviću.

- Ovo je veliki šumski kompleks Šemunica. Te 2014. godine u ovaj potok je kliznulo cijelo brdo i stvorilo branu, iza koje se formiralo jezero dužine stotinu, a širine 50 metara. Pronašli smo ga prije pet godina dok smo lovili divljač, Suljo Kahvedžić i ja. Nije nam trebalo puno vremena da shvatimo da je, s obzirom na izdašnost izvora koji dotiče u jezero, ovo biti buduća turistička destinacija - kaže Đulić.

Oni su poribili jezerce, narod je počeo dolaziti na to mjesto, a u međuvremenu se formiralo još jedno, manje jezero.

Dodatno je bilo zanimljivo kada su lovci koji obilaze jezero prije dvije godine primijetili neobičnu pojavu. Nekoliko velikih bukovih stabala palo je u jezero, druga stabla bila su vješto zasječena oštrim zubima dabra.

Na kraju jezera bila je mala brana, napravljena od pruća i blata. Lovac Midhat Gazibegović tvrdi da su to bili dabrovi koji su naselili to stanište. Stigli su prije pet godina iz Save, rječicama Tinja, Džakulska rijeka, Ćetovijska rijeka, sve do Šemunice.

  • Lovac Midhat Gazibegović obilazi jezerce

    Lovac Midhat Gazibegović obilazi jezerce

    Foto: Avaz


 Vještačka brana

- Dabrovi su izuzetno mudre životinje. Oni sebi uz obale jezera prave tunele u kojima obitavaju danju. Noću izlaze i oštrim zubima glođu okolna stabla, tako proračunato da moraju pasti u jezero, čime vješto grade vještačku branu na jezeru. Do sada su oborili dvadesetak stabala, nekoliko stabala već je izglođano i ona će uskoro pasti u vodu - tvrdi Gazibegović.

Ove mudre životinje hrane se korom lišćara i danju ih je nemoguće uočiti.

  • Dabrovi napravili malu branu, kao arhitekti

    Dabrovi napravili malu branu, kao arhitekti

    Foto: Avaz


Više o temi Donji Vakuf

NA VRH

Podijeli članak na