AKTUELNO

Radončić za N1: Pametan potez Komšića i Džaferovića, uradio bih isto

Sve stranke s hrvatskim i bošnjačkim predznakom jedinstvene kada je u pitanju euroatlantski put BiH

Fahrudin Radončić. N1

N1 / Avaz.ba

20.8.2019

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB), koja je u vladajućoj koaliciji, Fahrudin Radončić za N1 je komentirao Principe za formiranje vlasti na državnom nivou, kao i današnju odluku sa sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine da ANP i imenovanje mandatara budu skinuti s dnevnog reda. 

Radončić je istakao da su Željko Komšić, predsjedavajući, i Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, donijeli dobru odluku te da bi uradio isto da se našao na toj stolici.

- Sinoć sam imao večeru s gospodinom Izetbegovićem, apsolutno podržavam stavove gospodina Komšića i Džaferovića. Mislim da je to jedinstven stav i da neće biti nikakvog pomaka na štetu našeg euroatlantskog puta - kazao je Radončić te dodao: 

"Uradio bih ovo što su i oni uradili, mislim da je to pametan potez, da se ta tačka dnevnog reda skine danas i da se dobije vremena na novim razgovorima, da malo relaksiramo situaciju."

Njegova očekivanja su da će vlast biti formirana u periodu od mjesec do tri mjeseca te je kazao da nije vjerovao u mogućnost formiranja u roku od mjesec od potpisivanja Principa.

- Bio sam pesimista, da budem iskren, nisam to javno govorio da ne kvarimo tu pregovaračku atmosferu. Vi znate da je Bosna i Hercegovina prije osam godina imala krizu vlasti od 17-18 mjeseci. Moja je procjena da će to biti slično i ovoga puta - rekao je Radončić.

Dodikovu najavu da će izaći iz vladajuće koalicije ukoliko ne dođe do kompromisa ocijenio je kao blef.

- Mislim da se radi o nečemu što se zove politički blef, da on to neće sigurno uraditi zbog svojih interesa, njemu je jako važno da on bude u vlasti na nivou države, a ne SDS - kazao je Radončić za N1. 

Na kraju, istakao je da su sve stranke s hrvatskim i bošnjačkim predznakom jedinstvene kada je u pitanju euroatlantski put BiH te da razgovori o toj temi nisu potrebni. S liderom bosanskog HDZ-a Radončić je kazao da je u kontaktu, no s Miloradom Dodikom - nije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.