VLADA FBiH Potpisan ugovor

Izdvojena sredstva za izradu dokumentacije za upis Martinbrodskih slapova na listu UNESCO-a

Una je spoj raznolikog i očuvanog prirodnog krajolika izuzetne ljepote i bogate kulturno-povijesne baštine

Sl. M. / Avaz.ba
28.08.2019 15:39

Edita Džapo i Amarildo Mulić

Foto: Vlada FBiH

Federalna ministarstrica okoliša i turizma Edita Đapo i direktor JU Nacionalni park "Una" Amarildo Mulić potpisali su ugovor koji omogućava početak procesa izrade Nominacionog fajla za upis Martinbrodskih slapova na listu UNESCO-a.

U okviru programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele tekućih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima za 2019. godinu, izdvojeno je 70.000 KM za programe izrade nominacionih fajlova zaštićenih područja - Nacionalnog parka "Una" - Vodopada Milančev buk u mjestu Martin Brod i pećine Vjetrenica, koji se nalaze na Tentativnoj listi UNESCO-a.

- U toku ove godine, Federalno ministarstvo je, zajedno sa Državnom komisijom BiH za saradnju sa UNESCO-om, iniciralo pokretanje procesa nominiranja dva mikrolokaliteta Nacionalnog parka Una za upis na listu svjetske baštine UNESCO-a, vodopada Milančev buk u Martin-Brodu i Štrbačkog buka u Nacionalnom parku "Una", odnosno najveće prirodne vrijednosti tog zaštićenog područja - sedrene barijere - saopćeno je iz Ministarstva turizma i okoliša FBiH. 

Obzirom da je rijeka Una spoj raznolikog i očuvanog prirodnog krajolika izuzetne ljepote i bogate kulturno-povijesne baštine i uzimajući u obzir zajednički cilj zaštite prirodnog naslijeđa, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je zatražilo od Državne komisije za saradnju sa UNESCO-m održavanje zajedničkog sastanka na rijeci Uni s predstavnicima Povjerenstva Republike Hrvatske za saradnju sa UNESCO-m, s ciljem zajedničke kandidature Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske za nominaciju Štrbačkog Buka za upis na listu svjetske baštine.

- Očuvanje i zaštita svih ovih vrijednosti za buduće generacije temeljna je odrednica održivosti tradicionalnih djelatnosti lokalnog stanovništva: ribolova, lova, šumarstva i poljoprivrede, ali i ostalih djelatnosti, kao što su turizam, rekreacija, edukacija i naučna istraživanja, jer samo turizam zasnovan na prirodi podržava integralno i efikasno upravljanje zaštićenim područjima - stoji u saopćenju.

Komentari

NA VRH