KOMENTAR DANA

Kao da je bilo jučer...

Bila je to vijest koja nas je sve šokirala i ostavila bez teksta

Goran Mrkić. Avaz

Piše: Goran Mrkić

12.9.2019

Sjećanje na napade od 11. septembra 2001. godine i dalje je svježe ne samo kod Amerikanaca, već i kod ljudi širom svijeta, iako je od tada prošlo 18. godina.    

Bila je to vijest koja nas je sve šokirala i ostavila bez teksta, koja je izazvala paniku jer se, u prvi mah, nije znalo šta se dešava.

- Napadnuta je Amerika – bile su riječi koje smo u nevjerici šaputali gledajući stravične snimke njujorkših nebodera koje je gutao plamen i provjeravajući da nije sve možda samo san.   

Bio je to događaj koji je uzdrmao svijet i koji je imao dalekosežne posljedice, te koji je oblikovao stvarnost u kojoj sada živimo. Uslijedila je panika zbog terorizma, uspon El-Kaide na globalnu pozornicu te ratovi u Afganistanu i Iraku.   

Ujedno su drastično pojačane mjere sigurnosti širom svijeta, što je u mnogim slučajevima dovelo do zabrinutosti za privatnost građana. U nekim slučajevima je dolazilo i do histerije prema ljudima arapskog porijekla.   

Osnivač El-Kaide Osama bin Laden, koji je nakon 11. septembra bio najtražniji svjetski bjegunac, ubijen je 2. maja 2011. u pakistanskom gradu Abotabadu, u noćnoj akciji američkih specijalaca, a njegovo tijelo je bačeno u okean.

El-Kaidu je kasnije zamijenila Islamska država, koja je izvršila stravične napade u Evropi i širom svijeta, poput onog u Parizu 2015. godine koji je zaledio krv u žilama svakom normalnom čovjeku.   

Rat u Afganistanu, pokrenut u oktobru 2001. godine kao jedna od prvih posljedica dešavanja od 11. septembra, i dalje traje i to je najduži rat u američkoj historiji. Rat se, doduše, prvenstveno odvija između talibana i afganistanske vojske koja ima podršku međunarodnih snaga.   

Napadi 11. septembra bili su besmisleni čin oduzimanja 3.000 ljudskih života i ostat će upisani crnim slovima u historiju čovječanstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.