SARAJEVO U petak, 20. septembra, u Domu mladih

Vlada KS organizira diskusiju "Novi život Skenderije": Traži se najbolje rješenje za simbol grada

Najlakše bi to sve bilo proglasiti zastarjelim konceptom prošlog vremena

Fena
19.09.2019 12:19

Skenderija

Foto: Arhiv

Panel diskusija "Novi život Skenderije", koju organizira Vlada Kantona Sarajevo u saradnji s Kulturno sportskim centrom (KSC) Skenderija i Asocijacijom arhitekata u BiH bit će održana u petak, 20. septembra, u Domu mladih.

Iz Kantona Sarajevo navode da su pozivnice poslane eminentnim privrednicima, sportistima, umjetnicima, obrtnicima i svima koji svojim iskustvima mogu doprinijeti iznalasku najboljeg rješenja za ovu građevinu koja predstavlja svojevrstan simbol Sarajeva.

- Skenderija ima veliko značenje za kolektivnu memoriju građana Sarajeva. Najlakše bi to sve bilo proglasiti zastarjelim konceptom prošlog vremena, neodrživim u moderno doba i srušiti. Postoji nada da bi se uspješnom revitalizacijom Skenderije stvorio presedan, ne samo u prostornoj politici grada Sarajeva gdje bi želje potencijalnih investitora (javnih ili privatnih) bile usmjerene ka potrebama i građana kao korisnika i grada u čijem je urbanom tkivu Skenderija izuzetno bitan dio - kazao je Edin Fortopremijer Kantona Sarajevo.

Taj pristup bi bio presedan i u širem regionu gdje bi Skenderija mogla ponovo postati primjer radikalno novog, uspješnog pristupa oživljavanju "neperspektivnih" prostora.

U cjelovečernjem programu Skenderija će biti sagledana s arhitektonsko-urbanističkog, kulturno-historijskog, ekonomskog, sportskog i kulturnog aspekta.

U diskusiji će učestvovati predstavnici Vlade KS, menadžmenta KSC Skenderija te priznati međunarodni i lokalni stručnjaci na polju arhitekture, urbane ekonomije, IT industrije.

Cilj prezentacija i diskusije je stvoriti jasan pravac daljeg razvoja KSC Skenderija kroz arhitektonsku intervenciju i programsku revitalizaciju – saopćeno je iz Pres-službe KS.

Komentari

NA VRH