PRES-KONFERENCIJA

Magazinović: Od razgovora za uspostavu vlasti došli smo do promjene Ustava, uskoro ''aprilski paket"

Izmjene kojim se u bh. sistem uvodi funkcija jednog predsjednika države, ali i funkcija državnog premijera

Piše: D. B. / Avaz.ba

23.9.2019

Magazinović na današnjoj pres-konferenciji. S. Saletović

Pred državnim parlamentarcima uskoro će se naći prijedlog ustavnih promjena, poznatiji kao "aprilski paket", a koji se odnosi na izmjene kojima se u bh. sistem uvodi funkcija jednog predsjednika države, ali i funkcija državnog premijera. Prijedlog ustavnih promjena u proceduru će uputiti Klub zastupnika SDP-a BiH.

- Od razgovora za uspostavu vlasti došli smo do promjene Ustava. Desilo se preko noći, a još jučer smo razgovarali o ANP-u, a sada o Ustavu - kazao je Saša Magazinović, šef Kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu BiH, na današnjoj pres-konferenciji.

Kako je istakao, postoje dvije opcije. Jedna od njih je da se odustalo od ANP-a, a druga da su postigli dogovor.

- Ovo je prva parlamentarna većina koja nije uspjela formirati vlast, ali bi već mijenjala Ustav. Ustav se ne može mijenjati u drugim gradovima Beogradu, Ankari i tako dalje, on se može mijenjati samo u Parlamentarnoj skupštini BiH - poručio je on.

Dodao je da misli da rukovodstvo Doma ispituje strpljenje zastupnika.

Nadležni odlično znaju procedure, ali svjesno izmještaju izvan institucija BiH, pa čak i izvan naših granica, kazao je on. 

- Da bi pokazali kako se to radi, uputit ćemo u proceduru amandmane za Ustav BiH. Ovaj set je već poznat i medijima i javnosti kao "aprilski paket". Upravo taj paket, jer je on jedini podržan i usaglašen od svih, i od stranke u kojoj je Čović i stranke Izetbegovića, Dodika i tako dalje. Oni koji nisu bili za paket, nisu među živima, u političkom smislu - kazao je Magazinović. 

Pojasnio je da bi "aprilski paket" amandmana trebao biti pušten u proceduru te se nada da će o njemu biti omogućeno da se razgovara u Parlamentu, gdje je jedino potrebno. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.