NA LICU MJESTA Bh. ljepotica sve atraktivnija državljanima zemalja Bliskog Istoka

Arapi na Vlašiću grade luksuzni hotel

Hotel sa četiri zvjezdice bit će na sedam spratova, imat će bazen, džakuzi, restoran, teretanu…

D. Pašalić / Avaz. ba
30.09.2019 18:38

Vlašićko selo Mudrike: Hotel u izgradnji

Foto: D. Pašalić

Sve popularnija bosanskohercegovačka turistička destinacija Vlašić, pored posjetitelja iz regiona, atrkativna je i državljanima zemalja Bliskog Istoka. 

Buni turiste

Ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je Mudrike kod Vlašića, prvo selo prije Babanovca, gdje su gotovo svi natpisi na tablama napisani arapskim jezikom. Ova pojava buni i brojne turiste, koji stječu utisak kao da se nalaze u Saudbijskoj Arabiji. I oni bi, kažu, nešto kupili, ali, ne razumiju sadržaj natpisa.

Mještani Mudrika tvrde da se arapski državljani masovno naseljavaju u srce Vlašića, ali niko o tome ne želi javno govoriti. Prema riječima Sabahudina Maglića, predsjednika Mjesne zajednice Mudrike, niko od mještana mu se nije žalio na sve veći broj Arapa. 

- Do sada nemam pritužbe, niti imamo problema sa njima. Naprotiv, mnogi su se okoristili o njih, finansijski, naravno. Prodaju im sir, mlijeko i ostale proizvode – govori Maglić, dodajući da su dolaskom Arapa mještani dobili posao, rade, zarađuju.

  • Nove kuće izgrađene u Mudrikama
    Nove kuće izgrađene u Mudrikama Foto: D. Pašalić

Interesantno, nakon što su izgradili 20 kuća i hotel u naselju koje zovu “Oaza mira”, u samim Mudrikama izgrađeno je petnaestak novih kuća, a novo naselje nazvali su Lotus. Pored kuća, grade i eksluzivni hotel.

Rijetko ostaju

- Gradi se, to je tačno. Imaju papire, a uglavnom su tu turistički, rijetko ko živi. Još ne znamo koliki će tačno biti hotel, hoće li ga izdavati ili prave samo za sebe. U hotel “Oaza mira” dolaze i drugi turisti, možda će i ovaj otvoriti vrata za sve – govori Maglić. 
  •  Maglić: Nemamo problema
    Maglić: Nemamo problema Foto: Avaz

Kako saznajemo, novi hotel sa četiri zvjezdice bit će na sedam spratova, a imat će i bazen, džakuzi, restoran, teretanu…

Postali smo prijateljima

Enes Cogić, mještanin Mudrika kaže da Arapi doprinose razvoju turizma i ekonomije.

- Mnogi imaju koristi od njihovog dolaska jer kupuju naše proizvode koje izlažemo. Sa nekima smo postali i prijatelji – govori Cogić.

Komentari

NA VRH