BUNT

Studenti u Sarajevu izlaze na proteste

Žele da pokvare svečanost UNSA-e, ali neće uspjeti, rekao je Škrijelj

Medicinski fakultet: Nastavu obustavili prije više od mjesec. Arhiv

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

2.12.2019

Nakon što je Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta, na čelu s dekanesom Semrom Čavaljugom, još u oktobru donijelo odluku da do daljnjeg obustave izvođenje nastave na fakultetima medicinskih nauka, studenti sve do sada nisu popunili klupe u amfiteatrima. Kako nezvanično saznajemo, studenti će zbog toga u srijedu organizirati proteste, odnosno mirnom šetnjom do Medicinskog fakulteta iskazat će nezadovoljstvo.  


Dnevni red

Problem je dodatno usložnilo i Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, u ime kojeg je sinoć dekanima fakulteta medicinske grupacije pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Sifet Kukuruz poslao poziv za sastanak, koji bi se trebao održati danas, upravo na dan kad Univerzitet u Sarajevu obilježava 70. godišnjicu.

Rektor UNSA-e Rifet Škrijelj kazao je za “Avaz” da nije dobio nikakav poziv na sastanak te da Sifet Kukuruz ne može sazivati nikakve sastanke.

- Moguće je da u srijedu izlaze na proteste, jer je sutra nama svečani dan. Molio sam da sutra (danas, op. a.) ne izađu. Sifet Kukuruz nije kompetentan da poziva ikakav sastanak. Sutra Univerzitet čitav dan ima svečanosti u povodu 70. godišnjice. Ministrica Zineta Bogunić i Sifet Kukuruz ne mogu sazivati sastanke, jer učestvuju u bojktu obustave nastave - kazao je Škrijelj, dodavši da je ovo njihov pokušaj da pokvare svečanost nekim sastankom bez dnevnog reda, ali da neće uspijeti.

Dodao je da je podnio krivičnu prijavu protiv dekanese Medicinskog fakulteta Čavaljuge i drugih odgovornih.


Škrijelj: Podnio prijavu. Avaz

Preispitati odgovornost

Muhamed Ajanović, dekan Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, ističe kako bi ovi protesti bili prvi u ovoj državi.

- Smatram da je ovakav način zakazivanja sastanka najbolji pokazatelj osnovanosti zaključka Senata, gdje se traži da se preispita odgovornost. Nakon 30 dana obustave nastave, u nedjelju su našli shodno da kažu da je situacija alarmantna, a sve do sada kao da nije bilo hitno. Ministarstvo obrazovanja u jednom momentu odobrava sklapanje sporazuma, koje je nazokonito - istaknuo je Ajanović.

Pojašnjava da ovim pozivom pokušavaju da na neki svoj način ugase požar, ali da je taj način u njihovom interesu.  

Ajanović: Na svoj način žele ugasiti požar. Avaz

Danas prijavljuju javni skup

Studenti Farmaceutskog fakulteta, kako saznajemo, danas idu u policiju da prijave proteste. Planiraju da ih organiziraju u srijedu, a pridružit će im se i studenti Stomatološkog i Fakulteta zdravstvenih studija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.