OVISNOSTI

Od 50.000 patoloških kockara samo mali broj na liječenju

U Mostaru trenutno 25 osoba na tretmanu, a po pomoć dolazi sve više mladih

Dostupnost kladionica i automata otežava rješavanje problema. Arhiv

Piše: M. Smajkić

10.2.2020

Da je kockanje bolest koja se u BiH zanemaruje, govori činjenica da se od 50.000 patoloških kockara liječi tek neznatan, skoro zanemariv broj, dok, s druge strane, svaki ovisnik o kockanju svojom bolešću pogađa prosječno između četiri i osam osoba iz svoje okoline.  

Dostupnost kladionica, kojih, prema podacima Porezne uprave FBiH, ima skoro 4.000, kao i automat-klubova, dodatno otežava liječenje.


Podrška okoline

Potvrđuje nam to i Marko Romić, voditelj Kluba liječenih ovisnika o kocki (KLOK) iz Mostara, specijalista traumatske psihologije, koji kaže da se trenutno u KLOK-u na liječenju nalazi 25 osoba.  

Iako je među njima dosta mladih, prof. Romić iznosi da je to s jedne strane i pozitivno, s obzirom na to da su oni, ali i njihovi roditelji, praktično, prepoznali ovisnost i na vrijeme reagirali te da, zapravo, kako objašnjava, nisu stigli napraviti veću štetu sebi i svojoj okolini.

- S druge strane, to nam pokazuje da mladi ljudi sve ranije ulaze u patologiju, jer, kada vam neko s 20 godina dođe na liječenje, on je morao, prethodno, popriličan period biti u problematičnom kockanju - govori nam Romić.

Romić: Sve je individualno. Arhiv

Kada je riječ o liječenju, izuzetno je važna, kaže nam Romić, podrška porodice, supružnika, roditelja, bližih članova, prijatelja. Jer, kako navodi, to su izuzetno stresne situacije u kojima nerijetko svjedočimo raspadu brakova.

Najdrastičniji primjeri

- To su najdrastičniji primjeri, da dođe do raspada braka koji je trajao 15 ili 20 godina i iz kojih imaju po dvoje, troje djece, a razilaze se zbog ovisnosti o kocki. To se ne može u materijalnom smislu iskazati. Dakle, krajnje je vrijeme da se ova priča postroži, jer posljedice su sve veće - napominje on. 

Kada je riječ o liječenju, sve je to, kao i kod drugih ovisnosti, individualno. U KLOK-u se to radi kroz grupne terapije, ali i individualno. Nekim su osobama, objašnjava Romić, dovoljne dvije godine da se izliječe, dok drugi to ne uspiju ni za pet godina.


Svečanost s pitama

- Ovu godinu smo u KLOK-u počeli lijepo, proslavom, koju mi zovemo „svečanost pite“, godinu bez apstinencije jednog našeg člana. Dakle, pite su na toj proslavi neizostavne - kaže nam Romić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.