SARAJEVO

Umro Enver Enko Mehmedbašić

Neke njegove satirične priče ušle su u domaće i svjetske antologije

Mehmedbašić: Dobitnik velikog broja nagrada. Avaz

Piše: B. C. / Avaz.ba

12.2.2020

Enver Enko Mehmedbašić, bard bh. novinarstva i književnik, umro je jutros u Sarajevu, potvrdio nam je njegov sin, sarajevski advokat Omar Mehmedbašić.

Enko Mehmedbašić je napisao na stotine putopisa koji su običnom čovjeku približili nepoznate krajeve.

Poznate su njegove knjige "Fotelja za više osoba", "Staro ogledalo", "Evlija Čelebija ponovo među nama, "Jugohauzen", "Pravim se Englez" i "Kap tinte".

Enver Enko Mehmedbašić je rođen 1935. godine u Tuzli. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Kao reporter pisao je iz mnogih zemalja Evrope, Azije i Južne Amerike. Imao je svoje stalne kolumne u gotovo svim najznačajnijim i najtiražnijim listovima na ovim i širim prostorima.

Mehmedbašić: Satirične priče i putopisi. Avaz

Ostale su upamćene njegove stalne rubrike kao što su „Ljudovanje“, „Enkologija“, „Vrteška“, „Podrumska straka“, „Nasmiješite se, molim“ i druge.

Na RTV BiH radio je kao urednik, scenarista i voditelj nekih nekad najgledanijih emisija kao što su „Ponekad nedjeljom“, „Polarna noć“ i druge.

Dobitnik je velikog broja nagrada, među kojima je i Šestoaprilska 1971. godine, a njemu posebno je draga bila „Povelja za životno djelo“ Udruženja novinara BiH.

Neke njegove satirične priče ušle su u domaće i svjetske antologije.

O ovoj originalnoj humorističkoj prozi svojevremeno su vrlo afirmativno pisali Gustav Krklec, Zuko Džumhur, Ćamil Sijarić, Fadil Hadžić i Izet Sarajlić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.