KALENDAR

U petak prvi dan ramazanskog posta

Zalaskom sunca u četvrtak, 23. aprila, nastupa mubarek mjesec ramazan

Prvi dan ramazanskog posta bit će u petak, 24. aprila. Avaz

Avaz.ba

16.4.2020

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u četvrtak, 23. aprila, nastupa mubarek mjesec ramazan, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u petak, 24. aprila. 

Ramazan je mjesec obaveznog posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu.

- Post je naređen 2. godine po Hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama. Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29, a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno, postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima – pojašnjeno je iz Islamske zajednice u BiH.


Vjerski život tokom ramazana u našoj domovini bit će organiziran u okviru vanrednih mjera. Avaz

Dodaje se da, u skladu s trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u našoj domovini bit će organiziran u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije koronavirusa. 

- S obzirom na to da je ramazan mjesec intenzivnijeg ibadeta, ove godine smo formirali tim islamskih učenjaka koji će odgovarati na vaša pitanja kako bismo ubrzali dosadašnji proces dobivanja odgovora. U ovoj fazi prednost će imati pitanja iz domena ibadeta (namaz, post i zekat) te pitanja od vjernika s jasno navedenim imenima (a ne skrivenim iza nadimaka), a kao i dosad upućena pitanja bit će objavljivana anonimno – pojasnili su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.