SJEDNICE

Vlada FBiH utvrdila izmjene i dopune budžeta za 2020. godinu

Iznos Prijedloga budžeta je 5.508.930.679 KM, što je za skoro 11,2 posto više u odnosu na ovogodišnji budžet FBiH

Sa sjednice Vlade FBiH u Sarajevu. Vlada FBiH

Avaz.ba / Fena

16.4.2020

Radi stvaranja uvjeta za provedbu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koje su izazvane koronavirusom te osiguranja sredstava za pomoć privredi, Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila i Parlamentu FBiH po hitnoj proceduri uputila Prijedlog izmjena i dopuna budžeta FBiH za 2020. 



Usporiti pad prihoda

Iznos Prijedloga budžeta je 5.508.930.679 KM, što je za skoro 11,2 posto više u odnosu na ovogodišnji budžet FBiH.

Federalno ministarstvo finansija je, prilikom sačinjavanja projekcija prihoda od poreza i doprinosa, uzelo u obzir da će mjere koje poduzima i koje će poduzeti Vlada Federacije BiH, ali i ostali nivoi vlasti, imati pozitivan efekt i usporiti daljnji pad prihoda.  

U tom kontekstu, prihodi od poreza na dobit su umanjeni za 21 posto, doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje su manji za 15,2 posto, dok procijenjeni pad neto prihoda od indirektnih poreza iznosi 16,7 posto, što sve skupa podrazumijeva pad prihoda od poreza u apsolutnom iznosu do 493 miliona KM.

Izmjenama i dopunama budžeta FBiH za 2020. Federalna vlada nastoji osigurati uštede. Arhiv

Naplata ovih prihoda će u narednom periodu biti pažljivo praćena te će, u slučaju daljnjeg pogoršanja, biti poduzimane zakonom propisane korektivne mjere, saopćeno je.

Izmjenama i dopunama budžeta FBiH za 2020. Federalna vlada nastoji osigurati uštede u vidu ograničavanja budžetske potrošnje, povećanja budžetske discipline, smanjenja tekućih i kapitalnih transfera, rekonstrukcije i investicionog ulaganja te otplate domaćeg pozajmljivanja.  

Kada je riječ o uštedama, poseban naglasak je na troškovima funkcioniranja organa uprave, koji su zbog pojave pandemije Covida-19 značajno reducirani (putni, kao i troškovi nabavke materijala, goriva, ugovorenih usluga i drugo). Cilj je preusmjeriti sredstva privredi i privrednim subjektima za ublažavanje posljedica uzrokovanih pojavom Covida-19.

Stabilizacija privrede

Ono što je najznačajnije odnosi se na planiranih 500 miliona KM u Fondu za stabilizaciju privrede.

Planirano je i 20 miliona KM za uspostavu Garancijskog fonda pri Razvojnoj banci FBiH, što bi sa preostalih 80 miliona KM, alociranih u ovoj banci po osnovu komisionih poslova, kreiralo potencijal od 100 miliona KM, čime je omogućeno finansiranje garancije u iznosu od 500 miliona KM. 

Vlada je danas utvrdila i Prijedlog zakona o izvršavanju budžeta.

Izbrisano je nekoliko transfera, a istovremeno su dodani novi, poput transfera za troškove karantina u FBiH te nižim nivoima vlasti za nabavku opreme za borbu protiv Covida-19.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.